Hvordan slipper jeg ud af det mørke, jeg oplever?

Hvis du oplever, at der er mørke skyer over dit liv lige nu, så skal du vide, at der er nedtælling til solskin. For skyerne dækker ikke for solen for evigt, og mørke tider forbliver ikke mørke. Det er ligesom med årstiderne: Efter vinter kommer forår, så sommer og dernæst efterår, for så at begynde forfra igen. Lige nu kan vi efter jul og nytår begynde at glæde os over, at nedtællingen til foråret er begyndt.
Disse forandringer betyder også, at alle perioder i livet ikke er ens. Derfor er det godt i de mørke perioder at løfte sig op over skyerne og se, at der er solskin. Det er også godt i de gode tider ikke at komme alt for højt op. Det skal forstås på den måde, at hvis du ryger helt op, når det går godt, vil du også have en tendens til at ryge helt ned, når det går skidt. Det er med andre ord et udtryk for, at man lever for meget på sine følelser. Det er netop en nøgle i mørke tider: Ikke at leve på sine følelser. Det betyder, at du ikke lader de daglige og praktiske gøremål standses af en nedtrykt sindsstemning.
Noget af det, du kan holde fast i, når livet er svært, er netop at fortsætte med at gøre det, der er rigtigt, selv om du ikke føler, at du har lyst til det. Rigtige handlinger, gode rytmer og vaner vil hjælpe dig til ikke at synke helt ned, når det er mørkt. De vil hjælpe dig til at holde ud, indtil solen skinner igen… og det vil den. Så glæd dig over, at det ikke er solen, der er forsvundet. Den er blot skjult for en tid.

Kære Karin og Jørn
Jeg har kæmpet med min psyke i flere år, bliver ofte meget deprimeret og får selvmordstanker.

Jeg er opvokset i et hjem, hvor mine forældre var meget kritiske, og jeg fik ikke særlig mange positive ord med på vejen. De havde også en forventning om, at jeg gik i en bestemt retning, men det gjorde jeg ikke.

Til gengæld gik jeg ned med stress på mit arbejde, og jeg er meget negativ og kritisk overfor mig selv. Jeg har virkelig brug for hjælp.

Hvordan kommer jeg videre og slipper ud af det mørke, jeg oplever?
Håbefulde hilsener fra A

Kære A
Vi er kede af at høre de mange svære ting, som du står i og har oplevet livet igennem. Der er ingen tvivl om, at ikke alle bliver givet de samme kort i livet.

Det gør en kæmpe forskel for os hvilken opvækst, vi har været igennem, og hvordan vi er blevet mødt de første år af vores liv. Du kan ikke ændre på de oplevelser, du har haft med dine forældre, men det er dog vigtigt, at du ikke lader de kritiske ord, du har hørt, være de ord, som du vælger at tro om dig selv i dag.

Der er ofte ikke noget enkelt svar på de områder, hvor vi har kæmpet med nogle ting i mange år. Som du har fremstillet det her, virker det til, at det er vigtigt, at du ikke står alene med dette, men søger at få noget hjælp, der er dybere og mere vedvarende end det, som et svar her kan give dig.

Her tænker vi, at du kunne henvende dig til din læge, der vil kunne bevillige dig den behandling, du har brug for, hvad enten det er i form af samtaler eller medicin eller en kombination af begge. Hvis du er tilknyttet en kirke, kan du også henvende dig til din præst, der måske kan hjælpe dig med at finde nogle kompetente personer i kristen sammenhæng, der kan hjælpe dig fra en mere åndelig vinkel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi synes også, at det er vigtigt at pege på den hjælp, der er at få fra Gud. Gud har ikke efterladt os alene i verden, for at vi selv skal klare alle de problemer, vi står i: “Gud er vor tilflugt og styrke, altid at finde som hjælp i trængsler” (Sl. 46:2).

Du kan få virkelig og reel hjælp fra Gud, hvis du vedholdende beder ham om at gribe ind i din situation. “Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb. Råber I til mig, og går I hen og beder til mig, vil jeg høre jer. Søger I mig, skal I finde mig. Når I søger mig af hele jeres hjerte, er jeg at finde, siger Herren.” (Jer 29,11-14)

En vigtig side ved at bede til Gud er også at lytte til Gud. Mange mennesker vil sige: “Jeg har bedt til Gud, og der skete ikke noget”. Men at bede til Gud er mere end at bede og så vente på, at Gud handler. Det er også at lytte til Gud, både i sit indre og ved at bemærke hvilke muligheder, der opstår, efter vi har bedt, og så handle på det. Hvis du beder Gud hjælpe dig og lytter til, hvad han siger, vil han også svare dig og vise dig en vej ud af det mørke, du oplever. Men igen vil vi opfordre dig til ikke at stå alene i kampen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søg den hjælp, du kan få. Det er ikke alle problemer i livet, vi selv skal kæmpe os ud af.

Med venlig hilsen
Jørn og Karin