5 tendenser i Verdensranglisten 2020
Open Doors understreger, at Verdensranglisten kun medtager de registrerede begivenheder.
Ifølge Verdensranglisten 2020 er færre kristne blevet dræbt for deres tro. Til gengæld er antallet af forfulgte kristne steget med 15 millioner på et år.
I perioden 1. november 2018-31. oktober 2019 har Open Doors registreret følgende:
- 2.983 kristne blev dræbt som følge af deres tro.
- 9.488 kirker og kirkelige bygninger blev angrebet eller lukket af myndighederne.
- 3.711 kristne blev fængslet uden retssag.
- 8.537 kristne blev voldtaget eller seksuelt chikaneret som følge af deres tro.
- 14.645 kristne blev udsat for fysiske eller psykiske skader som følge af deres tro (inklusiv tæsk og dødstrusler).
- 3.315 huse og andre ejendomme ejet af kristne blev angrebet (butikker ikke medregnet).
- 1.979 butikker ejet af kristne blev angrebet.
Open Doors understreger, at alle disse tal kun viser de registrerede begivenheder, mens de reelle tal formentlig er (langt) højere.
Open Doors beskriver 5 tendenser i forfølgelsen af kristne på verdensplan:
1. Militant islam spredes syd for Sahara
Burkina Faso har været kendt for religiøs tolerance, men nu er landet for første gang med på Verdensranlisten (som nr. 28 mod en 61. plads i 2019)
Kristne i Burkina Faso må kæmpe for at overleve. Dusinvis af katolske præster er blevet dræbt, prostestantiske pastorer og deres familier er blevet dræbt eller kidnappet af militante islamister. Landsbyboere, som bærer kristne symboler, kan blive dræbt på stedet. Jihadister erstatter skoler med ”arabiske skoler”, mens kirker, forretninger og klinikker bliver brændt ned.
I Cameroun (nr. 48, mod en 56. plads i 2019) er der politiske og sikkerhedsmæssige problemer, og terrorgruppen Boko Haram kan tvinge konverterede kristne kvinder til ægteskab med muslimer. Mange kvinder kidnappes af Boko Haram, som også tvinger børn til at gå i koranskoler.
2. Militant islam i Syd- og Sydøstasien
Sri Lanka (nr. 30, er steget fra en 46. plads i 2019). Terrorangrebet i påsken 2019 kostede over 250 mennesker livet, og over 500 blev kvæstede under terrorangreb mod katolske og protestantiske kirker og hoteller.
Filippinerne og Pakistan er berørt af en lignende udvikling.
3.Organiseret kriminalitet i Latinamerika
Udbredt korruption og kriminalitet i Latinamerika bliver ofte mødt med kritik fra kirkelederes side. Derfor bliver kristne ofre for afpresning, bortførelse og mord, så mange tvinges til at flygte fra deres lokalsamfund.
Columbia, der var på en 47. plads i 2019, er nr. 41 på verdensranglisten 2020.
4. Overvågning
Der er nu flere kristne i Kina end medlemmer af kommunistpartiet. Kinas præsident Xi Jinping ser åbenbart de kristne som en trussel mod både sig selv og partiet.
Over en million muslimske Uighurer menes at have været tilbageholdt i Xinjiang og udsat for systematisk hjernevask og tvang – men noget tilsvarende kan ikke gennemføres for de mindst 90 millioner kristne. Derimod har regimet lukket en række kirker, fængslet præster og andre ledere, fjernet kors fra kirkebygninger og omskrevet Bibelen til en mere ”kinesisk lære”.
5. Færre kristne i Irak og Syrien
Borgerkrigen i Syrien og konflikter i Irak har drevet mange kristne på flugt.
I Irak var der 1,5 millioner kristne før 2003, men nu er tallet nede på omkring 202.000 – en reduktion på 87% i løbet af en enkelt generation. Kun få af de yngre kristne flygtninge har valgt at vende tilbage for at genopbygge landet.
Sådan udarbejdes Verdensranglisten
Den internationale organisation Open Doors, som blev grundlagt i 1955, arbejder for kristnes tros- og religionsfrihed i over 70 lande. Her støtter man de lokale kirker og kristne i deres kamp for at leve som kristne i fjendtlige områder.
Hvert år i januar udgiver Open Doors sin World Watch List, (Verdensranglisten), som er en årlig kortlægning og rapportering af omfanget og arten af kristenforfølgelser i verden.
Rapporter fra felten
Listen udarbejdes på baggrund af rapportering fra medarbejdere og samarbejdspartnere i felten. Den nye liste for 2020 er baseret på oplysninger i perioden fra 1. november 2018 frem til 31. oktober 2019.
World Watch List er lavet på baggrund af en række spørgsmål, som hjælper Open Doors til at skelne mellem forskellige former for forfølgelse ved at se på:
Den juridiske, officielle status kristne har (generel religionsfrihed i landets love)
De forhold, der reelt er gældende for den enkelte kristne (konsekvenser af troen)
Hvilken rolle kirken spiller i samfundet (frihed til at udtrykke sig offentligt)
Faktorer, der kan hæmme eller hindre religionsfriheden i et land (angreb etc.)
Kriterier
I WWL vurderes graden af forfølgelse med tal fra 57-100.
- Tal mellem 100 og 81 svarer til ’Ekstrem forfølgelse’;
- tal mellem 80 og 61 kaldes ’Meget alvorlig forfølgelse’ og
tal fra 60-57 kaldes ’Alvorlig forfølgelse’.
Open Doors Danmark
I Danmark arbejder Open Doors Denmark (Åbne Døre) blandt andet med information om verdens forfulgte kristne og formidling af hjælp til dem.