Børkop Højskole forlænger elevers ophold med to uger

Alle elever er tilbage efter ti ugers nedlukning. Flere end normalt er tilmeldt efterårskurset.

Så stort har smilet ikke været hos Robert Bladt før nu, hvor eleverne er tilbage på Børkop Højskole.

Alle elever på Børkop Højskole er vendt tilbage efter ti ugers nedlukning, da landets højskoler endelig måtte åbne d. 27. maj.

– Da vores forårskursus slutter 6. juni – altså lige om lidt, – var det ikke nogen selvfølge, siger Robert Bladt, som er forstander på Børkop Højskole, og tilføjer:

– Vi har besluttet at forlænge kurset indtil 19. juni, da de arrangementer og møder, der var planlagt mellem 6. og 19. juni er aflyst. Så det betyder, at vi kan få 3½ uge sammen.

Ti uger senere.

Eleverne havde ti uger sammen, før corona-nedlukningen satte en midlertidig stopper for deres ophold.

– De første ti uger fik vi etableret et virkelig nært, godt og meget dedikeret fællesskab. Det skal vi forsøge at genoptage her 10½ uge senere, siger forstanderen.

Det kommer dog til at foregå en smule anderledes, end før nedlukningen. Højskolens elever og medarbejdere har forberedt sig på en hverdag med corona-retningslinjer.

– Særligt til at begynde med kommer vi til at tænke mere over, at vi skal vaske hænder ofte, at måltiderne forløber lidt anderledes, og at undervisningen ikke bliver indendørs i lang tid ad gangen.

Den mest konkrete ting, vi skal tænke anderledes om, er fællessang, hvor myndighederne opfordrer til to meters afstand. Vi sidder ofte tæt i dagligstuen eller andre steder og lovsynger sammen. Det må vi finde en anden måde for.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Men det behøver ikke forhindre os i at have godt fællesskab om Jesus, Bibelen, musik, kreativ udfoldelse og outdoor, siger forstanderen.

Flere tilmeldinger

Det har gjort ondt på ham og de andre ansatte på elevernes vegne, at højskoleopholdet måtte afbrydes.

– I mange uger har vi været knust over, at vi ikke har kunnet give vores elever det bibelhøjskoleophold, de havde drømt om, siger Robert Bladt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Økonomisk har nedlukningen også kunnet mærkes. Men det har gjort knap så ondt.
– Vi har fået at vide, at vi vil blive kompenseret for de fleste af de ret store tab, vi har haft på indtægter fra statstilskud og elevbetaling, siger Robert Bladt.

Men krisen har også efterladt positive spor på Børkop Højskole.

– Vi fornemmer også, at corona-epidemien har den konsekvens, at flere end sædvanligt har tilmeldt sig vores kommende kurser, siger Robert Bladt.

Elever glæder sig til at afslutte sammen

De fleste højskoleelever er klar til bålhygge. Kun få har ændret planer under nedlukningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Der er da ingen tvivl om, at eleverne vil suge alt, hvad de kan, ud af den sidste del af deres ophold både i undervisningen og i fællesskabet.

Det siger Mette Swartz, der er kommunikations- og marketingansvarlig på Oasehøjskolen.
Her vender næsten alle skolens elever tilbage 2. pinsedag.

– Vi har to elever, der ikke kommer tilbage. De har fået arbejde og har valgt at skulle videre i deres liv, siger Mette Swartz.

Det samme gælder Mariager Højskole, som åbnede i onsdags.

– De fleste elever er tilbage, mens nogle er faldet fra. Fx har vi internationale elever, som ikke kommer tilbage til Danmark af økonomiske årsager, mens andre har fundet lejlighed og arbejde, som gør, at de ikke kan komme tilbage, forklarer forstander Leif Petterson.

Brænde til bålet

På Oasehøjskolen ligger brændet stablet i stakkevis og venter ved bålfadet. Her er man nemlig ikke i tvivl om, hvordan eleverne vil tilbringe den sidste tid sammen.

– Vi tror, at der bliver en del bålhygge, lovsangsaftener og hygge med hinanden, for vi ved, at eleverne glæder sig til at komme tilbage, fortæller Mette Swartz.

– Vi har prøvet at kompensere med online coaching og virtuel undervisning, men det er bare ikke det samme som at synge sammen, have fysiske samtaler og hyggeligt fællesskab om et bål, mener Leif Petterson.

– Men samtidig ved vi også, at det vil blive anderledes, fordi der skal gøres langt mere rent, afsprittes og holdes afstand, tilføjer Mette Swartz.

Afbrudt åndelig vandring

Undervisningen bliver også anderledes på Oasehøjskolen de første dage, når eleverne kommer tilbage. Her vil corona fortsat spille en rolle.

– Vi har valgt at lave to temaer, som relaterer til Corona-situationen: Det ene bliver et debatemne om den personlige frihed, og det andet om ’at miste kontrollen – tør vi have fuld tillid til Gud?’, fortæller Mette Swartz.

Den midlertidige nedlukning rammer hverken Oasehøjskolen eller Mariager Højskole økomomisk.

– Men nedlukningen har afbrudt den åndelige medvandring, vi lavede med en masse fantastiske unge mennesker, forklarer Leif Petterson.

-Til gengæld er der så elever, der har valgt at forlænge deres ophold på den anden side af sommerferien, tilføjer han.

For Oasehøjskolen, som var lukningstruet omkring nytår, har krisen også sat skub i tingene. De har allerede 50 elever tilmeldt næste hold.