Studenterbevægelse vurderer lærebøger på ny netside

Der er mange fejlagtige oplysninger om tro og videnskab i lærebøgerne, mener norske Laget.

Bjørn Are Davidsen, som er apologet og redaktør af bogen ”Lurt af læreboken?” er også redaktør af den nye netside fagsjekk.no. Foto: Stein Gudvangen, KPK

Den nye netside fagsjekk.no vil støtte kritisk tænkning i mødet med myter, fejl og forvirrende fremstillinger af blandt andet tro og videnskab i undervisningsmaterialer og populærvidenskab.

Den 17. september blev fagsjekk.no lanceret af Laget (Norges KFS). Allerede sidste år udkom bogen ”Lurt av læreboken?” (snydt af lærebogen?)

Bogen, der er redigeret af apologet Bjørn Are Davidsen, afdækker en række enkeltstående og andre mere gennemgående fejl og forvirrende fremstillinger i norske undervisningsmaterialer, især når det gælder forholdet mellem tro og videnskab gennem historien.

Nødvendig kritik

Til Kristelig Pressekontor fortæller redaktøren:

– Der kommer jo nye læremidler hvert år, i tillæg til den populærvidenskab, du finder på butikshylderne, så det er vigtigt at have en mere levende opfølgning.

Vi har brug for en netside, som er helt opdateret og kan vurdere ud fra normale, faglige vurderinger. Vi fik en række spørgsmål, som lå til grund for bogen, der udkom sidste år.

Nu vil vi følge op på dette i et andet format med både fagartikler, kortere artikler, svar på spørgsmål og forskellige andre ting, som vi selv finder fra gennemgang af læremidler og populærvidenskab, tilføjer Bjørn Are Davidsen.

Ikke bare kristendom

Skoleelever og studerende er en vigtig målgruppe for Laget, men de ønsker også, at lærere og forældre skal kunne bruge siden til at finde svar på deres spørgsmål.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Vi har jo set, at det specielt er dette med kristen tro, tro og videnskab og kirkens rolle i historien, som der siges meget mærkeligt om:

Der er en del fejl, en del forvirrende ting, og det er ofte et overraskende mørkt billede, der tegnes. Dette er jo i strid med mange moderne historikere, og vi ønsker at hjælpe elever, forældre og lærere til at tænke kritisk og gå i dybden med tingene, siger Bjørn Are, som har udgivet flere bøger om sejlivede myter.

Myteknuseren understreger dog, at fagsjekk.no ikke kun vil have stof, som handler om kristendommen, selv om netop det er hans eget fagområde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Hjælp fra faglige eksperter

Redaktøren vil få hjælp til arbejdet med netsiden fra et fagråd med forskellige kompetencer. Her sidder fagpersoner, professorer og forskere med ekspertise i både kommunikation og livssyn, kemi, informatik, middelalderen og geologi. Der er også både kristne og ateister i rådet.

– Dem har vi i baghånden, hvis vi får brug for mere fagkundskab. De kan også kritisere os, hvis vi skriver noget, som ikke passer, så vi kan få det korrigeret, siger Davidsen.

Han præciserer, at han ikke kun udvælger forskere, som er enige med ham.

– Det er tænkt som noget ”normalvidenskabeligt” og noget, som skolerne kan acceptere som seriøst og forsvarligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Elever skal tænke kritisk

Laget har fået økonomisk støtte fra en række andre organisationer til det nye arbejde med fagsjekk.no. En af disse er Kristne Friskolers Forbund (KFF).

– Vi opfatter dette som et nyttigt bidrag til det ressourcegrundlag, som lærere har i forskellige fag. Og vi satser på, at det bliver en god ressource, siger generalsekretær i KFF Jan Erik Sundby.

Han fortæller, at der hverken findes noget særlig stort udvalg eller konkurrence, når det gælder trykte læremidler. Også af den grund har lærere og elever brug for et sted af gå til med deres problemstillinger.

– Det er et vigtigt mål for os at lære eleverne kritisk tænkning, og det inkluderer, at man må være kritisk overfor lærebøgerne, siger Jan Erik Sundby.