Dronningen indtog igen Sønderjylland 101 år efter sin farfar

Men der blev ikke tid til at knæle i Tyrstrup Kirke og sige tak, som Christian X gjorde, for Dronningen skulle til gudstjeneste i Domkirken.

I søndags gentog Dronning Margrethe sammen med Kronprins Frederik og prins Christian også et ridt over grænsen. Denne gang i karet gennem en moderne triumfbue. Fotos: Frank Cilius/Kolding Kommune.

Der gik et sug gennem de inviterede gæster, da Dronningen sammen med Kronprins Frederik og prins Christian i karet kørte gennem en nyfortolket æresport ved Den Gamle Grænsekro nord for Christiansfeld søndag.

Forløbet var nemlig næsten som i 1920, hvor den daværende Majestæt Kong Christian X red over grænsen gennem en æresport på en hvid hest.

Markeringen af 100-året skete dog med et års forsinkelse på grund af Covid-19. Men heller ikke i år kunne markeringen ske som en stor folkefest, som det skete i 1920.

På publikumspladserne var derfor kun inviterede gæster, samt vindere fra konkurrencer i Christiansfeld Avis (som udgives af Udfordringen) og Kolding Ugeavis.

Som vi fortalte i sidste nummer, red Kong Christian X over den gamle grænse nord for Brødremenighedsbyen Christiansfeld i 1920. Her tog han en lille pige op på hesten. (Læs historien side 9 i uge 24)

En berørt Dronning

Dronning Margrethe havde selv bedt om at holde en tale. Og hun kom med en personlig beretning om begivenheden i 1920 og fortalte, at det havde rørt hende meget at læse dagbøgerne fra Kong Christian X, hvori han skrev om, hvor dybt det havde rørt ham at ride ind i det genvundne land.

(Læs sidste uges artikel om Christian X her.) Hun fortalte også, hvor stor en betydning Sønderjylland i dag har for det danske kongehus.

Kongefamilien holder normalt tre ugers ferie på Gråsten Slot.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Under Dronningens besøg indviede hun også officielt en ny skulptur samt et bronzebånd. Båndet er lagt ned i vejbanen, og markerer det sted, hvor den gamle grænse gik fra 1864 til 1920.

I Brødremenighedsbyen Christiansfeld havde man håbet på at se Dronningen og prinserne køre igennem byen i åben karet.

Mens tusinder af mennesker i 1920 fulgte den ridende kong Christian X gennem Christiansfeld, måtte de fremmødte – som ikke havde vundet en billet til højtideligheden nord for byen – denne gang nøjes med at skimte Dronningen gennem bilruden i den kongelige bil.

Kongernes Konge

Det var også ventet, at Dronningen ville deltage i en genforeningsgudstjeneste i den lokale folkekirke, Tyrstrup Kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Her knælede Kong Christian nemlig efter sejrstoget igennem byen ved knæfaldet rundt om alteret og var fordybet i en tak til Gud, fordi en stor del af Danmark var kommet tilbage.

Provsten lyste velsignelsen over kongen og veteranerne fra 1864, som havde fået hæderspladser i kirken. Og koret sang ”Kongernes Konge”. Sangen hed oprindeligt ”Bøn for Danmark”.

Den blev sunget første gang ved en koncert i Tivoli 16. september 1848. I marts 1848 havde slesvig-holstenerne krævet, at Sønderjylland og Sydslesvig blev optaget i Det Tyske Forbund.

Kravet blev afvist, og danske soldater blev sendt til Slesvig, hvor de i første omgang vandt treårskrigen 1848-1850. Men i 1864 erobrede preusserne hele området. Og først efter verdenskrigen i 1914-18 kom en del tilbage i 1920.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



I 2020 var det derfor planlagt, at holde en genforeningsgudstjeneste i den samme kirke og opføre et stort musikværk med deltagelse af tre kor.

Men jubilæet blev udskudt til 2021 pga. corona, og nu blev genforeningsgudstjenesten henlagt til Haderslev Domkirke.

Musikgudstjenesten blev dog gennemført alligevel tre gange i weekenden. Ved den første deltog Prins Ingolf og grevinde Sussie, og de var berørt til tårer.

Dronningen havde en travl dag. Efter Domkirken besøgte hun Folkehjemmet i Aabenraa og Kongeskansen ved Dybbøl, Deutsches Museum Nordschleswig, hun mødte den tyske præsident og sluttede af med et show i Alsion og reception på Kongeskibet.