Partier kræver præster med bestemte holdninger

Enhedslisten og Alternativet vil lovgive, så folkekirken kun ansætter præster med bestemte holdninger til, hvem de vil vie. Kristendemokraterne kalder forslaget for både diskriminerende og udemokratisk.

Michael Henning Olesen blev søndag indsat som præst i Hedensted.

Enhedslisten og Alternativet er klar til at lovgive, så Folkekirken fremover kun kan ansætte præster, der fx gerne vil vie homoseksuelle og fraskilte, skriver DR.

Det sker efter, at Hedensted kirkes nyansatte præst, Michael Henning Olesen Høj, er blevet kritiseret for ikke at ville vie homoseksuelle eller fraskilte. Det vil de to andre præster i sognet dog gerne.

– Det her er en statslig service, som man betaler til over sin skat. Jeg synes, at det er statssanktioneret diskrimination, og det synes jeg ikke hører hjemme i Danmark. Så må man adskille kirke og stat, mener Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i LGBT+ Danmark. Enhedslisten stemmer i med kritikken:

– Man kan ikke bøje diskrimination. Det er at tage aktiv stilling til, at der er forskel på mennesker, hvis der er en gruppe i samfundet, som man ikke vil vie, siger Christian Juhl, som altså ikke mener, at præsternes teologi har betydning i denne sammenhæng.

Enhedslisten vil derfor, sammen med Alternativet, gerne lovgive, så folkekirken tvinges til at fravælge præster med bestemte teologiske holdninger til homoseksualitet og fraskilte.
Det er der dog ikke flertal for på Christiansborg. Konservatives Birgitte Bergman mener, at det er de enkelte menigheder, der skal bestemme, hvem de ansætter.

LÆS OGSÅ: Præst indsættes i Hedensted – under ‘regnbueprotester’

LÆS OGSÅ: Tidligere LGBT+ talsperson er uenig med nuværende ledelse

Isabella Arendt fra KD ser præsternes ret til forskellige teologiske holdninger som en styrke.

Nej tak til statslig tankekontrol

Formand Isabella Arendt fra Kristendemokraterne mener, at Enhedslisten, Alternativet og LGBT+ Danmark har en udemokratisk holdning til spørgsmålet:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Jeg mener grundlæggende, at forslaget er diskrimination. Ikke kun knægter det religionsfriheden i Danmark. Det knægter også det demokrati, som kirken i dag har, siger hun og fortsætter:

– Danskerne vælger selv deres præster og derfor skal der ikke indføres en statslig tankekontrol med præsterne, for at sikre at de mener lige det, som staten mener. Det er udemokratisk. Folkekirken skal være folkets kirke og netop derfor er det smukt, at den er demokratisk og kan rumme mange forskellige tolkninger af Bibelen.

Socialistisk Ungdomsfront fra Vejle har i protest bebudet en demonstration på søndag, hvor Olesen Høj indsættes som præst.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Arendt er meget kritisk overfor venstrefløjens ønske om ensretning i folkekirken:
– Det er en styrke, at præsterne ikke er ens. Den styrke vil yderste venstrefløj nu fjerne til fordel for en udemokratisk ensretning, og det er jeg meget imod.

Menighedsrådsformanden i Hedensted, Kjell Palmelund Laursen, mener heller ikke, at man i folkekirken nødvendigvis behøver at være enige på disse områder:
– Man behøver ikke altid at være enige, men man kan respektere hinandens synspunkter og holdninger, siger han.

LÆS OGSÅ: LGBT tyranniserer de borgerlige frihedsrettigheder

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: