Arabisk børne-tv på Nørrebro

De blege danskere, der i vintertiden plejer at bruge studiet under Københavns Kristne Kulturcenter, er blevet afløst af mørke arabere. En gruppe libanesiske skuespillere har fået lov at producere kristent børne-tv til den arabiske verden på Nørrebro

“Yallah! Yallah!” Arabiske stemmer trænger ud gennem dørsprækken. Den tunge lydtætte dør til studiet står på klem. “Three, two, one… rehearsal!” Producerens stemme runger ud over studiet.

Prøverne til SAT-7s børneprogram “As Sanabel” (red. Hvedekornet) er i fuld sving. En klovn i storprikket pyjamas fjoller rundt med en slangebøsse foran kameraet. “Sorry Sanboul, we forgot to tell you which camera you were suppose to look into.” Producerens stemme stopper prøverne for et kort øjeblik. Hans danske accent røber, at de arabiske skuespillere ikke er på hjemmebane i Beirut, men i børnekælderen under Københavns Kristne Kulturcenter på Nørrebro. På bare 10 dage skal skuespillerne fra den kristne tv-kanal, SAT-7, og en håndfuld danske teknikere lave optagelser til 70 tv-programmer. Rita Younes, der er Libanons svar på Bubber, har skrevet langt de fleste manuskripter til børneprogrammet.
– Det er hårdt, men jeg elsker det. Det er en stor udfordring for mig at arbejde med børn. Børn er som svampe. De suger alt til sig, og derfor har jeg et stort ansvar, når jeg taler med dem om for eksempel tilgivelse, siger Rita Younes, der er programmets frontfigur og en stor stjerne blandt de arabiske børn.

Forstår ikke et kuk
Tre kameraer står på stribe i det ene hjørne af studiet. Det har taget tre uger at forvandle studiet på Nørrebro til en arabisk båd. Dagens optagelser foregår i bådens kahyt. Under de store lamper sidder klovnen Sanboul i sin køjeseng og snøfter, mens fiskene svømmer forbi udenfor. Klovnen er ked af det, fordi han lige har smadret Ritas vase med sin slangebøsse. Han hulker noget på arabisk. De danske fotografer forstår ikke et ord, men optagelserne går smertefrit.
– Det er lidt spøjst. Vi forstår jo ikke et kuk af, hvad de siger, når de taler arabisk. Men så kan vi jo bare koncentrere os mere om at lave gode billeder til børneprogrammet, siger fotograf Karsten Flindt fra KKR/TV med et smil.

Den kristne er en klovn
I SAT-7s børneprogram synger og beder Rita Younes med de arabiske børn. Hun leger også med klovnen Sanboul og marsmanden Angelo. Klovnen er et symbol på det kristne menneske, der sommetider hellere vil spise chokolade end at lytte. Marsmanden er et symbol på det ikke-kristne menneske, der intet ved om kristendommen og derfor stiller tusindvis af spørgsmål. Kamera to zoomer ind. Prøverne er forbi. Klovnen og marsmanden gemmer grinende deres manuskripter under dynerne i køjesengen. “Three, two, one… record!” Producerens stemme får igen koncentrationen frem i skuespillernes ansigter.
– Jeg synes, det er sjovt. Det er også dejligt at have et meningsfuldt job. Jeg har selv fire børn derhjemme, og jeg er glad for, at de får et fjernsynsprogram, der tager sig af realistiske problemstillinger. Mange arabiske børneprogrammer er alt for lyserøde, og børn er jo ikke altid engle,” siger Myrna Palmgren og klør sig lidt på sin grønne næse. Hun spiller klovnen Sanboul i SAT-7s børneprogram.

Hjem igen
I produktionsrummet sidder producer Henrik Jønsby og klipper børneprogrammet sammen. “Var lyden okay på det sidste klip?” Henrik Jønsby ser et kort øjeblik bekymret på sin lydmand, men produceren er lige så begejstret for “det arabiske eventyr” som de andre på KKR/TV.
– Jeg er helt vild med det. Kristent tv har været mit kald i ti år, så det er spændende at få lov til at lave kristne tv-programmer på internationalt plan, siger han og beder kameramændene om at være stand by.
“Okay that is it. Break!” Skuespillerne kan ånde lettet op. De har ti minutters pause, inden optagelserne går i gang igen. Om kort tid skal de tilbage til Libanon. I Beirut skal klovnen, marsmanden og Rita lave de sidste optagelser til “As Sanabel”. Herhjemme er der for få arabiske børn, der taler flydende arabisk, så Rita Younes og de andre må tilbage til Libanon for at filme libanesiske børn, før SAT-7s børneprogram kan gå i luften.

Fakta om Sat7:
Målet med tv-kanalen SAT-7 er:

· at hjælpe den meget spredte kristne befolkning i dens tro og at opmuntre den til at arbejde for og være et vidne om Jesus Kristus


Artiklen fortsætter efter annoncen:· at give kristne i den arabiske verden mulighed for at se det kristne budskab forkyndt på deres eget sprog – uden at budskabet er farvet af kultur og politik

· at give seerne et balanceret kristent verdenssyn, der reflekterer det bibelske menneskesyn – et supplement til den offentlige uddannelse og information.

SAT-7 er tidligere blevet kåret som verdens bedste kristne tv-kanal. Kåringen fandt sted på en kristen tv-konference i Dallas, USA.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For 500 kroner kan SAT-7 sende tv til 50 familier i et helt år.

Det danske missionsselskab Aktiv Mission støtter SAT-7 og tv-kanalens børneprogram “As Sanabel”.

Hvis du vil vide mere om SAT-7, kan du klikke dig ind på www.sat7.org


Artiklen fortsætter efter annoncen: