Børn og kvinder – vinterens ofre

Dansk Europa-mission kæmper for at skaffe mad
til sultende afghanere og håb til undertrykte kristne i PakistanFor nogle mennesker betyder vinteren hygge, julesul og stearinlys. For mange mennesker i Afghanistan kan den komme til at betyde døden.Kvinder og børn er særlig udsatte, når vinteren sætter ind i bjergene. Høsten har igen slået fejl, og kun den velstillede del af befolkningen har råd til at købe mad.
Den akutte nød i Afghanistan er en del af baggrunden for, at Dansk Europamission besluttede at starte en indsamlingskampagne umiddelbart efter, at de amerikanske bombninger i Afghanistan begyndte for snart tre uger siden.
Organisationen frygter nemlig, at kvinder og børn kan blive vinterens og krigens første og største ofre.
Indsamlingskampagnen er til støtte for kristent nødhjælpsarbejde i Afghanistan. Dansk Europamission samarbejder med Central Asia Development Agency (CADA), der har mange års erfaring med nødhjælps- og udviklingsarbejde i Tadsjikistan.
CADAs medarbejdere er kristne og taler tadsjikisk, en persisk dialekt, der minder meget om Dari, som tales af de fleste i det nordlige Afghanistan.
CADAs leder Dave Lovett er netop vendt hjem fra en rejse ind i det nordlige Afghanistan. Han fortæller, at han og resten af teamet så gruopvækkende scener og en ubeskrivelig nød.
Vinteren nærmer sig ubønhørligt, og de udsendte nødhjælpsarbejdere så, hvordan folk havde gravet huller i den stenede jord for på den måde at forsøge at skaffe sig lidt læ for de iskolde vinde, som vinteren frembringer i det ubarmhjertige og golde landskab.
– Der er først og fremmest brug for mad, tøj og tæpper for at undgå, at alt for mange børn og unge mødre går til af sult og kulde, lyder det fra Dansk Europamission.
De er desuden i gang med et større projekt til fordel for forfulgte og undertrykte kristne i Pakistan.
Projektet er blevet ekstra aktuelt, fordi en ledende imam i Pakistan har sagt, at for hver afghansk muslim, der dør under de amerikanske angreb, skal der dræbes to kristne.
– Vi overvejede allerede inden 11. september at støtte undertrykte kristne i Pakistan, så vi kan kun se det som Guds ledelse, at vi med et grydeklart projekt kunne gå direkte ind i den svære situation, som reaktionerne på amerikanernes trusler og angreb på Afghanistan har skabt for de i forvejen udsatte kristne minoriteter i Pakistan, siger Henrik Ertner Rasmussen, Dansk Europamissions generalsekretær.
– De bliver jo beskyldt for at stå i ledtog med Vesten, blot fordi de er kristne. Der har allerede været adskillige tilfælde af drab på eller vold mod kristne samt afbrændinger af kirker og ødelæggelser af kristnes privatejendom efter 11. september, siger Henrik Ertner Rasmussen.

Radio til afghanere

Nødhjælpsarbejdet er ikke Dansk Europamissions eneste aktivitet i Afghanistan. De har siden 1998 støttet kristent radioarbejde på Dari, det mest udbredte fælles sprog for Afghanistans mere end 30 forskellige folkeslag.
Mange afghanske lyttere har givet udtryk for, at de er kommet til tro på Jesus gennem radioudsendelserne.