Danmission rystet af rejsekritik

Kristeligt Dagblad langer hårdt ud mod missionsselskabet, formanden går af og bestyrelsesmedlem Torben Rechendorff trækker sigKritikken er regnet om kap med det danske sommervejr hen over Danmission. Kristeligt Dagblad har lagt spalter til en offentlig storvask på grund af bestyrelsesmedlemmers dyre rejser for indsamlede missionsmidler.
I stedet for at rejse på økonomiklasse har bl.a. den tidligere kirkeminister Torben Rechendorff for nylig rejst til Indien på en billet til 20.650,- kr. – omkring dobbelt så meget som en almindelig økonomiklassebillet koster.
Selv udtaler Rechendorff til Kristeligt Pressebureau:
– Jeg kan naturligvis ikke lægge navn og rygte til, at mangeårige bidragydere nu falder fra på grund af mig, så jeg har meddelt bestyrelsen i Danmission, at jeg udtræder…

Danmission beklager

I en officiel udtalelse fra Danmissions forretningsudvalg lyder det:
– Forretningsudvalget beklager dybt den offentlige polemik omkring Danmissions rejsepolitik.
En anden hovedperson i sagen er vicegeneralsekretær Jørgen Nørgaard Pedersen, der har nydt godt af de dyrere “Euro Class” billetter. Men det indgår ifølge forretningsudvalget i hans ansættelsesaftale:
– Af gældende rejseregler fremgår det, at vicegeneralsekretær Jørgen Nørgaard Pedersen af helbredsmæssige grunde har adgang til at rejse på business-class på de oversøiske rejser. Forudsætningen har været, at han indbetaler prisforskellen på konvertibel økonomiklasse og den dyrere billet til Danmission. I 2000 var denne prisforskel 7.996 kr. Dette beløb er indbetalt i 2000.

Besvimet 10 gange

Vicegeneralsekretær Jørgen Nørgaard Pedersen uddyber til Udfordringen:
– Jeg har en hjerteklap fejl som betyder, at jeg, i særlige situationer, har brug for ilt under flyvningen. Jeg har tidligere siddet på turistklasse, hvor jeg ikke kan have iltflaskerne ved sædet, men skal rekvirere dem fra personalet. Jeg har mange, mere end 10 gange, oplevet at besvime på sædet, fordi der ikke kom hurtig nok reaktion på mit kald. Det tør jeg ikke, og min kone giver mig ikke lov. Jeg kan på Euro Class have iltflaske på sædet og derfor sikre, at jeg får ilten til tiden.
– Men det skal vennerne selvfølgelig ikke betale for, tilføjer han, hvorfor han selv indbetaler prisdifferencen til Danmission (og tidligere til Dansk Santalmission).