Israelsk æresdoktor med stort mod

Den nyudnævnte æresdoktor på et universitet i Norge er lidt ud over det sædvanlige: En israelsk atomtekniker, der sidder fængsletDet er en enkeltperson, der har betalt en sviende pris for sine overbevisninger, som i maj blev udnævnt til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø i Norge. Men den fængslede israelske atomtekniker Mordechai Vanunu er også et symbol for kampen mod atomvåben.
Vanunu, som nu har afsonet mere end 14 år af den fængselsdom, han blev idømt i 1987, kunne ikke selv komme til Tromsø for at modtage æresprisen. De israelske myndigheder har afslået ansøgningen om udgangstilladelse.
Æresdokoratet blev overrakt til Meir Vanunu, som er Mordechais yngre bror. Til stede i Tromsø var også Nobelprismodtager Joseph Rotblat fra Pauwash-bevægelsen og det amerikanske par Mary og Nick Eoloff som i 1997 “adopterede” Mordechai Vanunu som deres 7. barn.

Afslørede Israels atomvåben

Historien om den 46-årige marokkansk fødte jøde Mordechai Vanunu har rystet hele verden. Ved siden af sit job som atomtekniker ved det israelske Dimona-anlæg tog Vanunu filosofistudier i fritiden. Dette var med til at gøre ham bevidst om det store skridt, han tog i 1986.
Mordechai Vanunu var hovedkilden til en opsigtsvækkende artikel i den britiske avis The Sunday Times, som afslørede, at Israel producerede atomvåben ved anlægget. Vanunu gjorde verden opmærksom på, at Israel på det tidspunkt havde 100-200 atomvåben, og at Israel havde haft et nært samarbejde med apartheidstaten Sydafrika omkring atomforskning.

11 år i isolation

Kort tid efter offentliggørelsen af artiklen forsvandt Mordechai Vanunu. Vi ved i dag, at det var den israelske efterretningstjeneste, som lokkede ham til Rom, hvor Vanunu blev dopet, kidnappet og ført til Israel.
I efteråret 1987 startede retssagen, som endte med en dom på 18 års fængsel. De første 11 år afsonede Vanunu i streng isolation i en tv-overvåget 2×3 meter stor celle. Efter massive internationale protester om en langvarig sultestrejke blev Vanunu i 1996 bevilget en halv times besøg af familien hver 14. dag.
– Vi ved kun lidt om, hvor meget bedre afsoningsforholdene er blevet efter disse lettelser, siger professor Randi Rønning Balsvik ved Institut for historie på Universitetet i Tromsø. Det er dette fakultet, som foreslog, at Vanunu skulle være æresdoktor.