Kardinal stopper kostbare byggeplaner

Kardinal Jozef Glemp har som den katolske kirkes leder i Polen besluttet, at 350 millioner kroner er for mange penge at bruge på en ny domkirkeDen polske pave Johannes Paul II velsignede ellers allerede sidste år grundstenen til byggeriet, som efter planen skulle nedlægges i år. Det skulle ske i Warszawa-forstaden Wilanow, og kirken skulle være et takke-monument for kommunismens kollaps i Polen. Ideen om at bygge den fødtes i forrige århundrede, men den døde igen, da Polen blev delt mellem Rusland, Prøjsen og Østrig. Planerne blev genoplivet i 1930’erne, men atter knust af Hitlers invasion og anden verdenskrig. Få steder i Europa står den katolske kirke stærkere end i Polen, hvor parlamentet i 1998 gav grønt lys for byggeriet „for at opfylde løfter, der blev givet for 200 år siden“. De folkevalgte tilføjede, at bygningen ville være „en symbolsk tak“ for landets frihed fra kommunismen. Det er kun godt et halvt år siden kardinal Glemp blandt 100 udkast valgte netop den plan, som han nu har lagt på is. Den omfatter blandt andet en vældig glaskuppel, hvor kritikere nu hævder, at det vil være nødvendigt at udskifte glasset med få års mellemrum.
– Man skal jo huske på, at det her ikke er en kontorbygning eller et industrikom-pleks, siger en talsmand for kardinalen. Han minder om, at en kirke skal stå i århundreder. Selv om Polens økonomi er bedre nu end under kommunismen, er indsamlingen til bygningen af kirken gået langsommere end ventet. Og selv om regeringen i dag er positivt stemt over for kirken, vil den ikke sætte penge i byggeriet.