Kroppens reaktioner

Hvad er faste? Ordbogen siger: „Frivilligt at undvære mad og drikke i en eller flere dage”. Nogle steder udvides begrebet til at omfatte andre af livets behov såsom: hvile, søvn, socialt samvær, TV mm.Kroppens normale energiforbrænding
Normalt får kroppens celler deres energi fra glucose, dvs. kulhydrater; kulhydraterne bruges endvidere til at danne proteiner, dvs. muskler m.v. (nogle proteiner kræver dog fødeindtagelse af proteiner, idet de ikke kan dannes ud fra kulhydrater alene). Hvis kroppen har et overskud af kulhydrater, så har Gud opfundet en måde, hvorpå vi kan gemme vores kulhydrater til en dag, hvor vi får brug for dem: Et lille kompakt depot i leveren og så det store fjerndepot, fedtvævet.

Hvad sker der i kroppen, når man faster?

Når man faster og altså ikke indtager nogen form for protein, fedt eller kulhydrat, dvs. kun får vand (ikke saft, sodavand eller kaffe m.v.), så prøver kroppen selv at fremskaffe kulhydrater på den hurtigste måde, og det sker primært ved at benytte det lille depot i leveren, dernæst ved at nedbryde proteiner i muskelvæv til kulhydrater. Man føler sig derfor træt og slap, uden energi. Samtidig begynder kroppen at indstille sig på fjerndepotet, dvs. den begynder langsomt at nedbryde fedt til kulhydrater, men det tager et par dage, før man er helt ovre på fedtforbrændning. Efter 2-3 dage får kroppen således sit energibehov dækket næsten uden muskeltab, og flere af kræfterne vender tilbage. Ved fedt-nedbrydning dannes der et affaldsprodukt, der benævnes ketonstoffer, det udskilles i urinen, og det er desuden årsag til, at man har en grim kropslugt under fasten. Hvis man kun faster fra mad og altså indtager juice, saft, mælk mm., så oplever kroppen, at der jo kommer kulhydrater omend i nedsat mængde, og den vil derfor være meget længere om at indstille sig på fedtforbrænding, men bare supplere op med de hurtige fremskaffelige kulhydrater fra muskelvæv.

Renser man kroppen ved faste?

Helsefanatikere og nogle få videnskabsmænd hævder, at ophobede metaller og giftstoffer udskilles i takt med fastens længde. De fleste videnskabsmænd mener dog ikke, at faste er gavnligt, idet alt for mange af kroppens proteiner nedbrydes. Endvidere har rotteforsøg vist, at rotter efter en faste spiste enormt meget og endte med en vægt, der var meget større end vægten før fasten. Mange oplever dog, at ånden og sjælen renses under en faste, man tænker klarere og har lettere ved at høre Guds stemme. Endvidere opøves man enormt meget i selvdisciplin, når man skal sige „nej” til føde gennem længere tid – ja, det er hårdt.

Er det farligt at faste?

Det kan være farligt, hvis du har en sygdom i kroppen. Derfor er det en god ide at tale med din læge, før du går i gang.
Faste kun med indtagelse af vand bør ikke foregå i længere tid, end Jesus gjorde det, nemlig fyrre dage. Faste uden vand kan ifølge videnskaben kun tåles i max. tre døgn.