Hjælpeorganisation vil ikke være brik i Irak-krig

Kristen nødhjælpsorganisation nægtede at give oplysninger til USA før bombardementer
Den amerikanske efterretningstjeneste søgte efter oplysninger fra den romersk-katolske nødhjælpsorganisation Caritas inden alliancens bombardementer i Irak sidste fredag. Caritas har ifølge den svenske avis Dagen 14 klinikker i Irak, bl.a. i Basra i det sydlige Irak, hvor de i weekenden behandlede over 300 sårede. 75 personer døde efter weekendens kampe, oplyser Caritas.

Vil ikke beskyldes for spionage

Caritas er en af de nødhjælpsorganisationer, der er bedst repræsenteret i det krigshærgede land. Deres afdelinger har stort lokalt kendskab, idet de i videst mulige omfang drives af de indfødte selv.
Derfor søgte amerikanerne før fredagens bombardementer at indhente oplysninger om bygningers brug i Bagdag og andre større byer. Ifølge nyhedsbureauet TT skulle det handle om kirker, klostre og andre religiøse institutioner.
Caritas kan kun bekræfte overfor TT, at de er blevet spurgt, men er ellers tilbageholdende med oplysninger. Det er for at beskytte deres medarbejdere, der ellers i tilfælde af samarbejde med amerikanerne, kunne blive anklaget for spionage af styret i Bagdad.
Også Røde Kors er blevet spurgt, men har kun oplyst, hvor man har sine egne bygninger, for at de ikke skal blive bombede.