Irakiske kristne usikre på krigens følger

Der er noget, den kristne minoritet frygter mere end amerikanske bomber.
Det er muslimske ekstremisters hævntogtDen kristne minoritet i Irak frygter at blive mål for en stigende bølge af islamisk kamplyst i den ellers sekulariserede arabiske stat. Kristne irakere er i de seneste måneder blevet mål for en åbenlys diskrimination fra islamiske elementer, rapporterer Åbne Døre. Angrebene har varieret fra mundtlige overfald og graffiti-kampagner til stenkastning og endog brutale attentater.
I de seneste uger har den anti-kristne retorik domineret fredagsbønnen i de fleste af Bagdads moskeer.
Fra den kurdisk-kontrollerede enklave i det nordlige Irak fortalte en evangelisk præst denne uge til Åbne Døres nyhedsbureau Compass, at han og hans kirkemedlemmer forventer angreb fra såvel militante muslimer som verdslige anti-vestlige elementer.
– Dette sker ikke kun på grund af vore evangeliske aktiviteter, sagde kirkelederen. -Men også på grund af vores relationer med og støtte fra amerikanske og britiske venner.

Klar til flugt

I starten af denne uge forberedte han sine kirkemedlemmer på at være klar til at forlade deres hjem, butikker og kirkebygninger med en halv times varsel.
– Vi har gemt alt vores udstyr, bibler, bøger, computere og har tømt kontorerne for alt af værdi i tilfælde af, at vi får behov for at flygte hurtigt.
Selv om lokale kristne fortsætter med at mødes til fællesskab i små grupper og skolen stadig er åben, har de udarbejdet planer for at undslippe eventuelle angreb fra fremmede og efterkrigs-plyndringer.
Åbne Døre vurderer, at der er knap 400.000 kristne blandt Iraks 22 mio. indbyggere. Kristne nødhjælpsorganisationer i USA vurderer, at taller er helt oppe på 600.000. Af disse er langt de fleste ortodokse katolikker. Missionstidskriftet Advance vurderer, at der kun er 2.400 evangeliske kristne i Irak. I løbet af 1980’erne voksede antallet af evangeliske kristne i Bagdag og der opstod mere end 300 kirkelige grupperinger i Iraks hovedstad. I dag regner man med kun 35 evangeliske kirker – i hele Irak, skriver Advance og forklarer fænomenet med, at mange kristne er flygtet ud af landet på grund af forfølgelse.