Er du etisk med penge?

OIKOS er en bank med etikTænker du over, hvordan din bank investerer dine penge? I våbentransport eller i en giftig kemikalievirksomhed…Nej vel? Og bankerne investerer dér, hvor der er størst fortjeneste.
På den måde bliver vi indirekte medansvarlige for denne verdens himmelråbende økonomiske uretfærdigheder.
Men nogle kristne har sagt fra. De har samlet sig i foreningen Oikos, som for nogle år siden overtog andelskassen i Bjerringbro, og nu driver sin egen etiske bankvirksomhed fra Bjerringbro og et kontor i København.
– Inspirationen til det kom faktisk på danske kirkedage i Hillerød i 1989, hvor den tyske teolog og økonom Günther Duchow talte om Gud og Mamon. Bagefter var vi nogle stykker, der besluttede, at nu ville vi oprette vores egen bank, fortæller Flemming Kramp.
Han er tidl. missionær og generalsekretær i Dansk Missionsråd og har været formand for Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer. Nu bruger han nogle dage om ugen på Oikos kontor i København sammen med den daglige leder, Michael Terp. I Bjerringbro er det Mona Poulsen, der bestyrer banken.
– Oikos har nu ca. 18 millioner i omsætning om året, og dermed kan det hænge sammen, siger han.
– Vores mål er ikke, at Oikos bare skal blive større og større, for der er også nogle fordele i at være en lille overskuelig bank. Og pengene er sikre. Vi har en solvens på 40 pct., hvor kravene ligger på ca. 10.
Vores mål er, at få kristne til at tænke over, hvordan deres penge bliver brugt. Alt for ofte er det pengene, der styrer os og ikke modsat, som det burde være.
– Hvordan er Oikos mere etisk som bank?
– Vi investerer ikke folks penge i uetiske projekter, som f.eks. våbentransport eller forurenende virksomhed. Vi spekulerer ikke i aktier eller valuta – hvor der jo altid er nogen, der skal tabe, for at vi kan vinde. Derimod investerer vi gerne i små låneprojekter i u-landene, hvorved fattige mennesker slipper for at komme i hænderne på ågerkarle, og hvor de gennem rimelige lån får et bedre liv. Og disse lån bliver stort set altid tilbagebetalt, konkluderer Flemming Kramp, som gerne vil formidle sådanne lån via kirkelige organisationer.
Oikos låner også ud til private, men hvis én søger om et huslån, og Oikos kan se, at det er billigere at låne i kreditforeningen, så siger man det til kunden!
Flere og flere bruger nu Oikos som en almindelig bank. Derved er de med til at støtte en god ide uden at det koster dem noget. Renten er den samme.
Oikos fungerer, ligesom andre banker, i alle de daglige ting mh.t Dankort, checks osv.
Kun homebanking kan Oikos ikke tilbyde, fordi det koster for meget for en lille bank at være med.
Men Oikos har et tilsvarende system: Man kan gå ind på www.Oikos.dk og se sine egne konti på computeren, og man kan flytte beløb og indbetale via mail.
Man kan også blive andelshavere og evt. lade banken gøre godt med en sum penge, som ellers ligger unyttige (eller skadelige) hen til en lav forrentning hos andre.