Frisk rapport fra Mission Øst i Irak

Siden marts har et team af internationale nødhjælpsarbejdere under ledelse af Floris Faber fra Mission Øst forberedt en indsats i Irak med basis i den jordanske hovedstad Amman. ssions Østs team at rejse ind i landet fra Tyrkiet. Mission Øst er den første hjælpeorganisation, der har fået lov til at krydse grænsen nord for byen Mosul.
– Teamet er blevet varmt modtaget af de lokale myndigheder i det nordlige Irak, hvor hovedparten af befolkningen er af kurdisk oprindelse, fortæller læge Kim Hartzner, generalsekretær i Mission Øst.
– Få uger efter Bagdads fald (i slutningen af april, red.) er det nu lykkedes os at få lov til at rejse ind i Irak. Siden krigen sluttede har nødhjælps-teams forgæves forsøgt at komme ind i landet via Tyrkiet for at kortlægge irakernes behov. Det kræver et stort benarbejde at sikre, at befolkningen får den nødhjælp og hjælp til at genopbygge det krigshærgede land, som de har behov for, fortæller generalsekretæren.
Mission Øst er meget lettet over, at det endelig er blevet muligt at få et førstehåndsindtryk af landets tilstand efter krigen.

Stort behov for humanitær hjælp

– Før krigen blev nogle irakere forfordelt, andre blev undertrykt. Saddam Hussein og hans regime sørgede for, at hovedparten af den sparsomme bistand fra mad-for-olie programmerne blev givet til hans egne – de arabiske sunni-muslimer. Derfor har Kurderne i nord og shia-muslimerne i syd lidt mere under konsekvenserne af Den første Golfkrig og de efterfølgende FN-sanktioner.
– Det vil tage flere år at genopbygge Irak, og der er brug for massiv udenlandsk bistand. Mission Østs særlige erfaringer med at få hjælp ud til tidligere krigszoner gør, at vi kan få en afgørende rolle i forsøget på at lindre det irakiske folks lidelser – især i den nordlige del af landet, slutter Kim Hartzner.