30.000 af Færøernes 45.000 var til kirkelig fest.

Ca. 30.000 mennesker var forsamlet i Tórshavn ud af de ca. 45.000, som bor på Færøerne, for at fejre den hellige Olav i tirsdags.

Der var festgudstjeneste i domkirken i Tórshavn, og her sad lagtingsmedlemmerne i nationaldragter oppe ved alteret på den ene side og præsterne på den anden side.
Efter festgudstjenesten skulle lagtinget og landsstyret i gang med deres arbejde. Men det var OLAV DEN HELLIGES FEST, man fejrede.
Og denne fejring sker hvert år, og hvert år møder de fleste færinger op. Alle har fri fra arbejde, forretninger, virksomheder, ja selv avisen har lukket, og der kom heller ingen aviser i 4 dage. Postvæsenet var stoppet den 29. juli hele dagen. Alt var lukket.
Men inde i Tórshavns gader var der liv, folklore, dans og musik. Færingerne mødte op i deres flotte nationaldragter, der koster mellem 10.000 og 20.000 kr. Nogle er endda dyrere.

Den norske kong Olav den Hellige, der døde 29. juli 1030 ved slaget i Stiklestad, er blevet mindet hvert år siden. Det er nu 1000 år siden, kristendommen blev bebudet af høvdingen Sigmund Brestisson på klipperne yderst på Tinganes i Tórshavn. Og på Færøerne har man fejret denne dag indtil Reformationen. Men den blev genoptaget i 1800-tallet, og siden er den blevet fejret, fortæller Mogens Tilsted Christensen, der blev indsat som præst den 6. juli.
– Jeg har allerede ud over min indsættelsesprædiken afholdt 3 gudstjenester, forestået en begravelse, 4 dåb og været med til den hellige Olavs festival i domkirken med procession til lagtinget og til bispegården til middag, og hver gang er der rigtig mange mennesker, der bakker op, fortæller han begejstret til Udfordringen.