Intense stemninger af dæmring

Fin ny Østerby-cdHan Tog Natten Med er „den udgivelse, der nok kommer dybest inde fra min til tider forknytte sjæl. Den er et ærligt udtryk for det, der bor i mig og ikke mindst om ham, der bor i mig og uden hvem mit liv var gået i tusind stykker for længe siden.“Sådan skriver Hans Jørn Østerby på sin hjemmeside www.hansjornosterby.dk om sin nye cd. Det er tre år siden, hans seneste rigtig nye cd, Rensende regn, udkom, og han er nu 40 år. Det mærkes på en positiv måde på Han Tog Natten Med. Den virker mere ægte og gennemarbejdet, mere moden end Rensende regn, og der er ingen af de 11 numre, den indeholder, som jeg føler trang til at springe over, når jeg lytter til den, hvilket der – sandt at sige – trods alt var på den tidligere cd.
Stilen er umiskendelig H.J. Østerby – det gælder såvel tekster som melodier, men den bærer i højere grad præg af den stemning og tid til eftertanke, man kan få, når man sidder alene og oplever dagen blive til nat – eller natten til dag. Jeg fornemmer, at der til grund for den ligger adskillige tankerejser ind i natten og ud igen, hvad enten det så er konkret, i de pågældende tidspunkter på døgnet, eller det er i sindet; og det gentages og fremhæves, at Jesus hjælper ham på vej. Således er cd’en et stærkt vidnesbyrd om en kunstner, der kender til det nattemørke, som Jesus har taget med.
I min anmeldelse af Rensende regn skrev jeg, at jeg var positivt overrasket over den, men måtte i samme forbindelse indrømme, at jeg ikke kendte noget til hans musik ellers. Det gør jeg nu, men jeg er igen positivt og glædeligt overrasket over, hvad denne efterhånden ganske erfarne folksanger og multikunstner har kreeret med denne sin syvende cd. Det er godt klaret, Hans Jørn!

Hans Jørn Østerby:
Han Tog Natten Med
47 min. • 149 kr. • Refleks