Brød fra himlen fyldt med kalorier

Zions håb fortsætter – og slutningen er næsten ikke til at vente på…Forfatterparet Bodie og Brock Thoene er netop udkommet med endnu en bog på dansk Brød fra himlen, bd. 2 i trilogien „Zions håb“, og den er fyldt med kalorier til ivrige læsere.I min anmeldelse af bd. 1 Vand til vin skrev jeg i Udfordringen 14. maj i år: „Jeg må erkende, at den ikke har den samme intensitet og spænding som de tidligere bøger (af forfatterparret). Den er langsom i optrækket, og man skal mere end 100 sider hen i fortællingen, før den begynder at fænge, men efterhånden dukker så noget af den savnede spænding op….“ Hvad bd. 1 manglede af intensitet og spænding, får man i fulde drag fra den første side i Brød fra himlen. Den er fyldt med nerve, og ved slutningen af en side skynder man sig at vende blad. Man må bare videre.

Fantastisk skildring af Jeshua

Det er bibelhistorie i romanform, næsten på højde med Poul Hoffmann. Bibelens personer og begivenheder på Jesu tid sættes ind i en sammenhæng, der gør historien nutidig, aktuel og nærværende. Romanen er fyldt med kryds-klip og bliver derved meget filmisk. Der er først og fremmest tale om en fantastisk skildring af Jeshua, ikke hans udseende, mens hans varme øjne, hans blik for mennesker, hans fortællinger, der tager udgangspunkt i hverdagslivet, så folk genkender sig selv i fortællingerne og spørger sig selv: „Hvorfra ved Jeshua det om mig?“. Vi oplever, at Jeshua kender folks hemmeligheder. Vi oplever den intensitet, der er i hans tale til folket. Vi oplever ham i helbredende situationer. Vi oplever ham mætte tusindvis af mennesker.

Personerne omkring Jeshua

Vi er midt i begivenhedernes centrum og oplever, hvordan bogens andre personer relaterer sig til Jeshua. Miriam, som vi lærer at kende som skøgen Maria Magdalene, centurionen Markus, der tidligere har haft et kærlighedsforhold til Maria, men som nu oplever den forvandling, der er sket med hende, efter hun har mødt Jeshua. Søskendeparret Eleazer og Martha, som er forargede over, at Miriam „øder“ sin formue bort for at hjælpe enker, kvinder, der har født børn uden for ægteskab, og forældreløse børn. De tre forældreløse børn, Avel, Ha-or Tov og Emmet, hvoraf den ene er blind og den anden døv og næsten stum. De søger væk fra Jerusalem og tilslutter sig oprøreren Bar Abba for senere at følge efter Jeshua, hvor de oplever, at Haor Tov får sit syn og Emmet sin hørelse og talens brug.
Vi kommer meget tæt på det store drama, da Jeshua opvækker Jairus’ døde datter Deborah. Vi oplever en fortættet atmosfære omkring denne begivenhed. Flytter næsten ind i forældrene og nogle af de andre personer, der er tæt på. Vi er med på stedet. Vi er så meget med i begivenhederne, at vi for alvor forstår det, når Miriam på side 250 siger: „Han er den, vi har ventet på og længtes efter. Fra nu af vil verden aldrig mere blive den samme igen.“
Begivenhederne omkring Jeshua tilspidses i forbindelse med den politiske situation i landet. Kajfas har sin politiske dagsorden. Pilatus sin. Herodes Antipas sin. Oprørslederen Bar Abba har sin. Spændingen stiger, og man forventer, at noget er i gærde. Noget må ske i den tilstundende påske. Men det må vi som læsere vente med, til bd. 3 Uskyldigt blod udkommer i 2004.

En af de bedste anbefalinger…

Da jeg lagde bogen fra mig, sad jeg med samme fornemmelse, som jeg har haft ved så mange andre af Bodie og Brock Thoenes bøger: Hvorfor skal jeg vente så længe på næste bind i serien? Og det er vel en af de bedste anbefalinger, man kan give en bog. Lohses Forlag fortjener stor ros for, at de har gjort det muligt for danske læsere at stifte bekendtskab med dette spændende forfatterpar, der nu har fået udgivet 22 bøger på dansk.

Bodie og Brock Thoene
Brød fra Himlen
Zions håb – bd. 2
260 sider • 299 kr. • Lohse