Mere Zion – for juniorer
Dov og Emily kæmper videre i Jerusalem

I bd. 5 af Zion-junior-serien, Frihedsfælden, fortsætter begivenhederne omkring vennerne Dov Zalinski og Emily Parkinson, som lærte hinanden at kende i bd. 1, hvor Emily var med til at redde Dov i land, da han forulykkede på vej til Israel som polsk-jødisk flygtning. Emily Parkinson er datter af en engelsk major, og de to venner er derfor på mange måder et umage par, men venskabet uddybes mere og mere gennem de fælles og voldsomme begivenheder, de oplever i forbindelse med staten Israels oprettelse.I dette bind oplever vi de sidste uger forud for Israels uafhængighedserklæring. Ved starten er Emily Parkinson på vej til England. Begivenhederne i landet er blevet for brogede, så forældrene ønsker, mod hendes vilje, at sende hende i sikkerhed i England. Skibet må undervejs samle nogle jødiske bådflygtninge op og bringe dem til Cypern. Emily har givet Dov et løfte om, at hun vil forsøge at være med til at finde ud af, om Dovs mor overlevede holocaust, og på Cypern finder hun i flygtningelejren, Lejr 70, først Mordokaj Zalinskis grav og senere overleveren Lea Zalinski, men hun er på det tidspunkt meget syg af tuberkulose. Lea bliver meget overrasket over at høre, at hendes søn, Dov, lever i Jerusalem, og at hendes anden søn Natan er aktiv i Irgun, og hun har svært ved at tro, at det er rigtigt.
Emily Parkinson skal flyve videre til Londan via Rom, men en flykaprer tvinger flyet til Haifa, og Emily er tilbage i begivenhedernes centrum, hvor hun forenes med vennen Dov igen og kan overrække ham et brev fra moderen.
Dov sender radioudsendelser fra Den gamle By i Jerusalem, men bliver fanget i belejringen af det jødiske kvarter. Til den lejlighed, hvor han er, ankommer 12 forældreløse børn fra et børnehjem. Situationen er meget kritisk. Men inspireret af GT’s beretning om kvinden, der hjalp landsmænd ud af Jeriko, lægger Dov en dristig flugtplan ud af Den gamle By, så børnene kan komme i sikkerhed. Det er under denne redningsaktion, at de to venner genforenes. Og nu er der lagt op til de endelige kamphandlinger omkring staten Israels oprettelse.
Det er på mange måder en spændende serie, der giver børn på 10-14 år indblik i begivenhederne omkring staten Israels oprettelse. Men der er også så mange af triviallitteraturens ingredienser i bogen, at den på flere områder virker utroværdig, og det er synd, for begivenhederne er spændende nok i sig selv. Alligevel er denne serie betydeligt bedre end Robert Elmers tidligere serie på dansk „De unge frihedskæmpere“.
Sidste bind i serien forventes at udkomme i foråret 2004.

Robert Elmer:
Frihedsfælden
Zion-junior – bd. 5
144 sider • 129 kr.
Lohse