Muslimsk politiker risikerer injuriesag

Naser Khader fra Det Radikale Venstre kaldte kristen færøsk anti-abort-organisation for en „rabiat terror-organisation“Den muslimske politiker Naser Khader fra Det Radikale Venstre risikerer en injuriesag for sine udtalelser om Pro Vita, en færøsk organisation, som modtager støtte fra det færøske selvstyre til oplysning om abort.Naser Khader kaldte foreningen „en rabiat terrororganisation“ i Politiken den 1. december.
Næstformand i Pro Vita, Peter Olofson, er chokeret over udtalelsen:
– Det er skræmmende, når man i den grad gør surt til sødt og sødt til surt. Før var det terror, når man ville slå ihjel, nu er det ifølge Khader terror, når man vil værne om livet. Vi kunne kun smile af Khaders retorik, hvis det ikke var fordi, at børnene rent faktisk dør af den.
Smiler gør lektor Torben Riis fra søsterorganisationen Respekt for Menneskeliv i hvert fald ikke:
– Han burde få en injuriesag på halsen. Men det er jo op til Pro Vita. Udtalelsen er helt ude af proportioner og siger mere om Khaders eget intellektuelle og moralske niveau end om færingerne. Gad vide om han har opbakning fra sit parti. Det kunne en evt. retssag afsløre.

Kristne bør engagere sig i debatten

Men advokat Aksel Holst Nielsen, kendt fra bl.a. Feldbæksagen, og bestyrelsesmedlem i Retten til Liv vil ikke råde til at anlægge sag mod den muslimske politiker:
– Mit råd er at føre debatter via medierne og gå langt inden man evt. fører en sag. Domstolene er dårligt egnede til debatter. Men det er selvfølgelig op til Pro Vita.
Naser Khader kom med den opsigtsvækkende udtalelse efter det blev kendt at Pro Vita gennem flere år har modtaget 100.000 kr. om året fra det færøske selvstyre:
– Jeg anser organisationen som en dybt rabiat terrororganisation og vil straks henvende mig til de færøske politikere, sagde den radikale ligestillingsordfører bl.a.
SF’s Kamal Qureshi, der også er muslim, stemte i og kaldte den færøske abortpolitik for „en skræmmende udvikling: – Jeg vil ikke være med til at støtte undertrykkelse af kvinder med mine skattepenge, siger han.
Reaktionen fra de muslimske politikere overrasker, erfaringer fra bl.a. England viser at abortmodstanden netop et af de områder, der kan forene kristne og muslimer.
– Ærligt talt,vi synes hellere, Kamal Querashi skulle arbejde for, at de tilsvarende danske bevægelser fik 10 milloner kroner til deres livsbekræftende arbejde, siger Peter Olofsson.
Herhjemme er anti-abortorganisationer rystede over især Naser Khaders udtalelser:
– Det er en komplet latterlig beskyldning, som man mest har lyst til at ryste på hovedet af. Er den radikale politiker på vej med forslag om invasion af de alt for kristne øer? spørger Kerstin Hoffmann fra foreningen Retten til Liv – og kollega Orla Villekjær stemmer i:
– De udøver meningsterror og ordene mister totalt deres betydning.
Noget kunne tyde på, at de de muslimske politikere har en skjult dagsorden og bruger abort-sagen til at få skovlen under de kristne.
En forening med de modsatte synspunkter, Sex og Samfund, får nemlig støtte fra det offentlige uden at de muslimske politikere protesterer. Foreningen financieres bl.a. af Sundhedsministeriet, adskillige amter, Københavns Kommune og Danida, altså også af danske skattekroner.

Kun oplysende arbejde

Pro Vita er med sine 200 medlemmer en relativt lille organisation og ikke, som journalisterne skrev, en afdeling under en amerikansk ProLife organisation. Pro Vita arbejder primært med at forebygge abort gennem foredrag på færøske skoler.
På Færøerne gælder fortsat den danske abortlov fra 1956, hvor kvinder kun kan bevilges abort, hvis graviditeten skyldes voldtægt eller der er fare for kvindens liv. Der foretages årligt ca. 50 aborter blandt øernes 46.000 indbyggere.

Varm kartoffel

Den „stramme“ abortpolitik på Færøerne et varmt politisk emne for tiden. Et landsstyremedlem, Bill Justinussen, har sendt lovens ordlyd ud til alle kommunelæger med advarsel om lovbrud. Han har varslet en undersøgelse som skal kortlægge, hvorfor kvinderne ønsker abort, og om lægerne holder sig til de abortreglerne.
Øernes to repræsentanter i Folketinget vil tage sagen op og plæderer for delvis lempelse af den færøske abortlov.