Gud gør ikke forskel

Kresten Jensen er, sammen med sin hustru Hanna, landsleder i Evangelisk Børnemission. Gennem sit 28-årige arbejde har Kresten opnået indsigt i børns måde at tro på. Kresten er selv far til 6 børnHvorfor er det, disciplene ikke vil lade de små børn komme til Jesus?
– En positiv forklaring kan være, at Jesus lige har betjent en masse mennesker, og at han nu er inde i et hus og ønsker at have fred. Men jeg tror, det er, fordi disciplene mener, at andre er vigtigere end børnene. De, der er syge, de, der har vigtige spørgsmål, dem de selv bedre kan lide. Også i Matt. 18 ser vi, at disciplene har et negativt forhold til børn.
– Vi ser, at mødrene bar børnene, dvs. det har været forholdsvis små børn, de kom med. Børnene var omskåret, dvs. de havde gennemført de religiøse ritualer, men alligevel ønskede mødrene, at børnene skulle have en berøring af Jesus – en velsignelse. De havde en fornemmelse af, hvem han var.

Hvad betyder det, at ”Guds rige er deres”? Er børn automatisk indbyggere i Guds rige?
– Guds rige er for alle. Der er ingen begrænsning på, hvornår vi kan opleve velsignelse fra Jesus. Gud gør ikke forskel på små og store syndere eller på børn og voksne. Guds rige er lige så meget for de små børn. Jesus er vred, hvis disciplene er selektive. Guds rige er for alle.
– Lige fra jeg selv fik børn, har jeg bedt og sunget for dem. Gud har ikke begrænset sig til at kommunikere med dem, der har sprog eller en udviklet forstand.
– Om børn automatisk kommer hjem til Gud, kan jeg ikke svare på, men jeg ved at Gud er 100% retfærdig, nådig og barmhjertig. Mit og dit ansvar er at bringe børnene ind i hans nærhed, så hurtigt som muligt. På et tidspunkt skal de ”fødes på ny”. Gud ved, hvornår de er modne til det.
– Børn kan sagtens have åndelige oplevelser, selv om de kun er 3-4 år. Når de kommer i 1. eller 2. klasse begynder de at tænke over det med døden og sætte ord på deres åndelige oplevelser. De bliver åndeligt vakte.
– Selv når børnene er bittesmå, oplever de noget til lovsang og andagt. Også min dreng på 2 år kan lide det. Jeg kan mærke på ham, at der sker noget, når han kommer ind i Guds nærvær.

Hvad vil det sige at modtage „Guds rige som et lille barn”?
– Jeg ved det ikke præcist. Min fornemmelse er, at det er at være oprigtig med hjertets sprog. Vi skal have en barnlig uforbeholdenhed. Børn har ikke en masse tvivlsspørgsmål og forbehold.

Er det det, der menes med „barnetro”?
– Hvis udtrykket „barnetro” dækker over det, som jeg lige har beskrevet, en barnlig uforbeholden tro, kan jeg godt lide udtrykket, men hvis det betyder, at vi har en tro, der kan blive bedre, mere voksen, kan jeg ikke lide det. Børnenes tro er ligeværdig med min tro. Der er ikke noget alderskrav til tro i Bibelen. Ordet for tro i Matt.18 er det samme som i Johs 3,16.

Oplever du, at børn ikke bliver regnet for noget i kirkelige/verdslige kredse?
– Det er positivt, at der i samfundet generelt og i kirken i dag er større og større fokus på børn. I de fleste kirker skal de dog stadig indrette sig efter de voksne. Oftest er der dog ikke nogen, der ser ned på børnene, men prioriteringen og kræfterne mangler til arbejdet med de yngste.

Hvad kan vi gøre, for at børn kan få del i Jesu velsignelse?
– Det er vigtigt, at vi taler et sprog, som aldersklassen kan forstå. Det er ligesom at være missionær i udlandet, man må lære deres sprog og kultur.
– Vi skal bringe børnene ind i Jesu nærvær. Dukker, drama og sjov er vigtigt – men vi må have noget centralt om Jesu nærvær. Der er mange gode programmer, men nogle gange mangler der noget, Helligånden kan bruge for at bringe børnene ind i Jesu nærvær. Vi skal lægge op til en atmosfære af Jesu berøring og velsignelse – vise at Jesus er stor og fantastisk.
– Børnene kan og skal ikke forstå det hele, men Helligånden kan røre ved dem. De kan have en uforklarlig velsignelse, de ikke kan sætte ord på. I grunden kan vi heller ikke altid sætte ord på, når vi bliver velsignet. Gud kan kommunikere med alle aldre.
– Det er ikke nok med gode ord, om hvad vi skal gøre, men vi må handle. I menigheden skal vi have fokus på børn. Vi skal se, det er vores ansvar – en mulighed. Selv om ressourcerne måske ikke er der nu, skal vi arbejde henimod det.
– I Evangelisk Børnemission er vi også kede af, at vi har for lidt materiale til de 0-6 årige. Vi har noget, men det er for de 6-12 årige, vi har mest.

Mark. 10, 13-16


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jesus og de små børn

Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde til dem: »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres. Sandelig siger jeg jer: Den, der ikke modtager Guds rige ligesom et lille barn, kommer slet ikke ind i det.« Og han tog dem i favn og lagde hænderne på dem og velsignede dem.