Uskyldig underholdning?

Japanske manga-tegneserier sælger godt, men hvad indeholder de egentligt…- Vores salg af japanske tegneserier har været stigende de sidste tre år, og det har aldrig været så stort som nu, oplyser Tommy Jensen fra spil og tegneserieforretningen Fantask i København.Manga, det japanske ord for tegneserie, er efterhånden ved at fortrænge de traditionelle tegneserier som Lucky Luke og Basserne fra bladhylderne. Tommy Jensen fortæller, at Fantask har fyldt en hel væg med manga og animé, japanske tegnefilm, som ofte bygger på en tegneserie. Siden

I USA er kristen manga også slået igennem. Her er det bladet Steelblood, som henviser til Salme 61 i toppen af forsiden.

Forlaget Carlsen udgav det første mangahæfte, Akira, på dansk for 6 år siden, er der blevet solgt over 700.000 mangahæfter i Danmark
– Jeg tror, det er mangaens action og humor, der tiltrækker læsere, fortæller Johnnie McCoy fra forlaget Carlsen.

Manga i Japan

I Japan bliver manga læst af alle aldersgrupper uanset social status. Folk i busser og tog sidder ofte og læser i hvert deres tegneseriehæfte. Her er indholdet dog mere varieret end i Vesten. Mangaen kan bl.a handle om sport, arkæologi eller om forskellige uddannelser. De serier, der bliver udgivet i Vesten, er kun beregnet som underholdning. Mangaen kan ofte genkendes ved, at personerne er tegnet kønne med store strittende frisurer, kolossale øjne og vigende hager.
Ofte indgår der cyber-drager, rumvæsener eller robotter fra fremtiden i historierne, der tit er voldelige og humoristiske på samme tid. Herhjemme er japanske tegnefilm som Pokemon og Dragon Ball kendte fra TV, men man kan ikke generalisere og sige at alle mangaer er som disse, hverken stil eller indholdsmæssigt.

EVA

En af de største mangasuc-cesser nogensinde er serien Neon Genesis Evangelion, EVA. EVA var en succes i Japan, hvor videoen og merchandise har givet mere end 7 milliarder kroner i kassen. Også i USA blev det en enorm succes. Serien er dog ikke kommet til Danmark endnu, men den kan købes på video i Fantask. Serien, der indeholder en masse hentydninger til kristendommen, jødedommen, gnostiske skrifter mm., handler om „engle“, der hjemsøger jorden, efter at videnskabsmænd har fundet „Adam“ nedfrosset i Antarktis.
Morten Holmqvist fra Menighedsfakultetet i Norge har forsket i manga og har sit eget bud på, hvorfor kristendom optræder i mangaen:
– Jeg har læst, at blandt intellektuelle i Japan bliver kristendommen set på som lidt moderne og eksotisk. Jeg har også selv set mange unge i Japan, der ikke var kristne, gå med kors og WWJD (What Would Jesus Do, red.) armbånd, udelukkende fordi det er moderne.
For japanerne er alle vestlige ting eventyr og fantasi, også Jesus og Gud, som de ikke har noget forhold til.

Godt nyt

Et trykkeri i Japan, New Life League, udgiver i samarbejde med et forlag kristne manga-hæfter. New Life League skriver i deres begrundelse for at udgive manga:
– Den store mængde af manga har uden tvivl en kæmpeindflydelse på vores nation, og vi ved, at denne indflydelse ikke er god. Hovedparten af mangaen er fyldt med vold og sex, og nogle omhandler det okkulte. Onde kræfter dominerer næsten helt et medie, der i sig selv ikke er ondt.
– Indtil nu er vi kristne ikke kommet med et alternativ til al denne vold, skidt og møg.
Trykkeriet har nu udgivet de første mangahæfter med kristent indhold, og planen er at nå unge i Japan med evangeliet gennem et medie, de kan forstå.