Gospelsanger i Melodi Grand Prix

– Min tro gør, at jeg kan give mig selv helt, om jeg synger gospel eller Melodi Grand Prix, siger den 31-årige Claes Wegener, der skal synge i lørdagens danske Melodi Grand Prix
Det bliver Claes Wegener, der trykker den af, når sang nummer fem, „For jeg kan li´ dig“, skal præsenteres i det danske Melodi Grand Prix på lørdag.
– Det er en kæmpe barndomsdrøm at skulle synge med i Melodi Grand Prix´et, fortæller den 31-årige sanger til Udfordringen og fortæller, hvordan han som barn optog alle sangene på sin båndoptager fra TV, når der var Melodi Grand Prix, og bagefter lærte sangene udenad.
Kærlighedssangen er skrevet og komponeret af Misha Popovic fra Århus. Det var gennem en fælles bekendt, at Popovic fandt frem til Claes og spurgte, om han havde lyst til at synge sangen til Melodi Grand Prix´et.
– Jeg synes, det er en fed sang. Jeg håber, den vinder!
Sangen er i arrangement blevet tilpasset Claes’ stemme og fået et strejf gospel. Blandt andet medvirker hans kone, Charlotte Wegener og Bebiane Bøje, Linda Holmberg og Mirjam Rasmussen fra gospelkoret Mercy i opførelsen.
– Der er fuld knald på! Det er lige mig!

Lever af sang og musik

„Fuld knald på“ er vist også meget betegnende for den 31-årige sangers liv i øvrigt. Han er et engageret menneske, der giver sig fuldt og helt, og som ikke går af vejen for store projekter og faglige udfordringer.
For et par år siden flyttede Claes med sin hustru, Charlotte, fra Århus til København, fordi hun skulle påbegynde politiuddannelsen. Det har betydet et pendlerliv for Claes mellem Århus og København, fordi han lever af at være sanger, dirigent, komponist og underviser.
Han er dirigent for gospelkorene KEFAS og The Gospel Voices og selv medlem af gospelkorene Mercy, Voice Celebration og Opstand Gospel Choir. Han underviser i sang på Det Rytmiske Konservatorium i Århus, hvorfra han selv er uddannet med speciale i gospel.
Han er også en eftertragtet underviser ved workshops og gospelfestivaler som Århus Gospelfestival og Copenhagen Gospel Festival. Ligesom han har medvirket på et hav af CD-indspilninger bl.a. for kunstnere som Zindy, Creamy, Johny Logan, Gnags og Amin Jensen.
– For mig smelter fritid og arbejde sammen. Men jeg kan lide det, jeg gør, siger Claes, men indrømmer, at det kræver lidt planlægning at få tid sammen med sin hustru og venner.
– Charlotte arbejder om dagen. Jeg arbejder oftest om aftenen. Hver uge er forskellig for mig. Så det kræver planlægning at få det til at gå op. Til al held synger både Charlotte og jeg med i de tre samme gospelkor, så der er vi også sammen. Vores venner er stort set kun fra musiker- og gospelmiljøet.

Gospel førte ham til tro

Sangen har altid fyldt meget i Claes´ liv.
– Så langt jeg kan huske tilbage, har jeg sunget non-stop fra morgen til aften. Sang var altid en del af mine lege, og jeg fandt tilflugt i sangen som enebarn, fortæller Claes, der ikke kommer fra et hjem med klaver. Som 16-årig købte han sin første synthesizer og lærte sig selv noder til alle Phil Collins sange.
Siden har han prøvet mange stilarter af. Men gospel forblev hans foretrukne.
Det blev også gospel, der førte ham på vandring mod en personlig kristen tro.
– Jeg var med i flere gospelkor. I begyndelsen var det musikstilen, der tiltrak. Som menneske følte jeg en usikkerhed og ensomhed inderst inde. I gospelmusikken lå der en styrke, som gav mig en plads og en identitet, og som hjalp mig til at kunne give udtryk for mine følelser. Senere begyndte jeg at tænke over, hvad det var, jeg stod og sang.
Som 20-årig blev troen personlig for ham, og han begyndte at komme i Pinsekirken i Århus. I dag kommer han og Charlotte i Pinsekirken i København, hvor de også er med i lovsangsgruppen og ofte synger duet eller solo ved gudstjenesterne.
– Gospel er blevet en mission for mig både musikalsk og åndeligt. Rent egoistisk er det en selvtilfredsstillelse at være sammen med Gud, når man synger. Samtidig er gospel opløftende og giver en menneskelig frihed, som drager og forvandler mennesker, siger Claes Wegener om sin forkærlighed for gospel.
På lørdag kan hele familien Danmark på DR1 kl. 20 se Claes Wegener lægge sang og hjerte i pop-gospelsangen „For jeg kan li´ dig“.