Unitas – et kristent rejse-eventyr

For godt 18 år siden overtog Anker Olsen og Knud Erik Bjerre ledelsen af Unitas Rejser. Hele personalet var skiftet ud, så de måtte begynde fra bunden.- Det, vi to kendte til rejsebranchen, kunne ligge på et meget lille sted, husker Knud Erik Bjerre, som på det tidspunkt var sælger for Colgate Palmolive. Anker Olsen var KFUM-sekretær, midlertidigt udlånt for tre måneder:
– Han skulle bare hjælpe os i gang, men vi er åbenbart ikke kommet helt i gang endnu, bemærker Knud Erik humoristisk til sin kompagnon, der nu har taget hul på sit 19. år, som leder af gruppe-afdelingen.
– Alle ansatte var stoppet, så vi måtte bare finde ud af, hvordan vi kom i gang. Vi afgjorde så at sige i døren, hvem der skulle tage sig af de to afdelinger. Det var bare: „Vil du tage grupperejserne, så tager jeg de individuelle rejser“. Og sådan har det været siden.

De to chefer, Knud Erik Bjerre og Anker Olsen, som sammen har arbejdet Unitas op til et stort rejsebureau med 14 ansatte

Et virksomheds-eventyr

Det lyder som lidt af et eventyr, og det er det også. Fra et beskedent bureau med en omsætning på 5,5 millioner i 1985 er omsætningen vokset til over 47 millioner sidste år!
– Det var kaotisk i starten, men de fleste år har vi da haft overskud. Vi har også fået vores hak i tuden undervejs, når vi skulle finde ud af, hvad vi skulle satse på, konstaterer de to ledere.

Turbolent start

Bureauet havde været ude i turbulent vejr, for nu at bruge et udtryk fra rejsebranchen.
KFUM & KFUK Rejser lå oprindeligt i København sammen med landskontoret, men flyttede så en periode til Århus og derefter til Ikast. Her stod den populære KFUM-sekretær Berring Petersen for et blomstrende samarbejde med Niels Juuls Busser. Han styrede biksen hjemme fra sit soveværelse. Bagefter overtog en anden sekretær, Ove Laursen, bureauet, som så flyttede til en kælder i Silkeborg. Efterhånden som Unitas Rejser, som de nu hed, voksede, flyttede man til større lokaler på Chr. D. 8. Vej i Silkeborg.
På en rejse i Norge døde lederen Ove Laursen pludselig, og tre piger overtog nu som kollektiv ledelse. Efterhånden blev det mere og mere til Silkeborg Rejsebureau, mens den kirkelige profil blev nedtonet.
KFUM & KFUK ønskede dette forbedret, og det endte med, at man brød med 3 kvinde-ledelsen. I søster-solidaritet sagde de to øvrige ansatte op, og det var i den situation, at Knud Erik Bjerre blev udpeget som leder og Anker blev sat ind som midlertidig hjælp. De to kendte hinanden fra skirejser i Norge, så samarbejdet fik en flyvende start. I dag er de begge direktører og der er i alt 14 ansatte.

Klar kirkelig profil

– Vi satsede på at få flere kirkelige rejser, fortæller Anker, som gennem årene har sendt i tusindvis af ferie-spændte danskere til Israel, Rom, Grækenland og andre destinationer, som kunne have særlig kirkelig interesse.
– Vi er jo en niche-virksomhed, som kan tilbyde de rejsende noget særligt. De ved at rejselederne er kristne og man kan komme med til andagter hver morgen og aften. Derfor giver rejserne også et kristent fællesskab, fortæller Anker Olsen.
– F.eks. sender vi mange – også skoleelever – til skisportsstedet Sälen i Sverige, hvor vi samarbejder med Fjällkyrkan, som specielt henvender sig til turisterne med to præster, en diakonisse – og en gynækolog. Vi har selv ansat to danske skiinstruktører deroppe. Vi har også sørget for at der er TeenSing-sangbøger deroppe. Vi forsøger altid at få den kristne profil med, siger Anker, som også har prøvet at banke andre markeder op, som f.eks. charterrejser til Island, men det fungerede ikke rigtigt. Så efter 3 år lukkede det igen. Og Unitas koncentrerede sig om at rendyrke sit marked.

Raptim-rabat

– Og det er dér, vi er i dag, konstaterer Knud Erik, som dagligt tager sig af de individuelle rejser, hvoraf billetter til kirkelige og humanitære organisationer udgør den største del. Her kan Unitas tilbyde de såkaldte Raptim-billetter.
– Raptim er en hollandsk økumenisk organisation, som opstod i 1949 for at skaffe missionærer og andre kirkelige rejsende billige billetter. I starten fløj man også med charterfly. Nu kan man f.eks. tilbyde, at de rejsende kan have ekstra bagage med, hvilket jo ofte er nødvendigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel gik næsten i stå

Også Unitas har mærket den turbulente periode indenfor luftfarten efter 11. september. Mange flyselskaber er bukket under eller har måttet fusionere. Og de forsøger hele tiden at sælge billetter billige ved at gå direkte til kunden via Internettet. Men for Unitas betyder det ikke helt så meget som for andre bureauer:
– Vore billetter er jo ofte til Afrika eller andre fjerne destinationer, og her foretrækker kunderne at handle med os frem for at søge på nettet.
Værre er det, at Unitas største rejsemål, Israel, siden intifadaen trådte i kraft den 28. september 2000 har været næsten dødt som rejsemål.
– Første år måtte vi aflyse 10 grupperejser. Næste år 35 grupperejser, husker Anker.
– Men som individuelt rejsemål er Tel Aviv fortsat det næststørste, supplerer Knud Erik.

Menigheden ud at
rejse med præsten

En del af Unitas marked er sogne- og menigheds-rejser, hvor den lokale præst tager menigheden med til f.eks. Rom eller de første kristne menigheder i Tyrkiet, Ichtus.
– Det er jo også en form for mission, konstaterer Anker. – En stor del af de rejsende kommer måske ikke i kirken, men her hører de den ene bibeltime efter den anden på stedet, og det gør et stort indtryk og knytter mange til en menighed.

100 skolerejser

Unitas er også kommet godt ind på skolerejse-markedet. Her har man omkring 100 lavpris-rejser om året.
– Skoleelever har jo ikke mange penge, men til gengæld behøver de ikke have ret meget komfort, og lærerne er selv guider.
– Et nyt skud på stammen er „Dogmerejser“ til fjerne rejsemål i f.eks. Afrika og Asien, hvor lokalkendte missionærer og andre med et lokalt netværk står for en helt enestående og anderledes oplevelse. Det er forholdsvis dyre rejser, fordi der normalt kun er få deltagere på hver rejse. Det er for dem, der vil have en oplevelse for livet, konstaterer Anker.
– Vi forsøger forskellige nye ting, og heldigvis har vi været fleksible nok til at omstille os, slutter Knud Erik.
Unitas ejes fortsat af KFUM & KFUK, men er i dag et aktieselskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen: