’Jesus i biffen’

Ugen, der gik, handlede om Laudrup, Saddam, Oscar og ……Jesus! Brøndby tabte til Barcelona. Saddam og Irak er stadig garant for død og ødelæggelse. Oscar-uddelingen trak den anden vej og bragte glæde til mit andet hjemland New Zealand med 11 nøgne guldmænd til Ringenes Herre. Og Jesus – ja, Ham var der sørme også plads til i verdenspressen denne uge.
Her den anden dag havde filmen ’The Passion of Christ’ premiere i USA, og allerede nu har den sprængt befolkningen i 2. Nogen kalder den et mesterværk, nogen en jødefjendsk film og nogen blot en film med unødvendigt meget blod. Tilsyneladende har alt, der har med Jesus at gøre, skilt vandene op igennem historien, og det er endnu et lille bevis på, at Jesus er en central brik i verdens spil, hvad enten du tror på Ham eller ej.
Når Moses Hansen demonstrerer på Nørrebro eller prædiker i Big Brother, når Orla Villekjær demonstrerer mod fri abort i præstekjole, eller når Charles Ndifon helbreder i Pinsekirken, så er vi hurtige til at tage parti. For-imod? At nuancere tager for meget tid. Når folk, der kalder sig kristne, vover at træde ud af strømmen og ud på vandet og gøre noget specielt, så står alle vi andre klar med dommen, og ofte er den hård.
Mel Gibson har sine grunde til at lave en film om Jesus, men det er faktisk ikke det vigtigste for dig og mig. Det vigtigste for os er, med hvilke øjne vi ser den! I mange år har jeg i starten af hver eneste tale siddet og brugt 2-3 min til at vurdere, om jeg kunne lide prædikanten eller ej, og hvis nej, brugte jeg resten af tiden på at finde alle de ting, jeg var uenig i. I stedet for at gå ind med en for-imod indstilling, så gå ind, tag det du kan bruge, og lad resten ligge.
Når sådan en film laves, er der én, der står klar, og det er djævelen. Det er ham, der er med til at skille vandene, og det er ham, der gør filmen til en diskussion om jødehad og for meget blod i stedet for et vidnesbyrd om Jesus.
Den 2.april, når den kommer til Danmark, går jeg ind og ser den alene for ikke at lade mig påvirke af andre. Jeg har et håb om, at den må give mig et lidt klarere billede af, hvad Jesus gjorde for mig. Det er det mest centrale i kristenlivet og samtidig måske det sværeste at forstå. Jeg ønsker ikke at dvæle ved korset, dvæle ved synden i mit liv, for jeg ved, at han opstod igen. Men forstår jeg ikke, hvad han gjorde, så kan jeg heller ikke fuldt ud glæde mig over, hvad han gør!
„Filmen er voldsom, og der er meget blod, men jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det var værre for Jesus i virkeligheden“! -Mel Gibson