1,5 mio. irakere modtog dansk hjælp

Folkekirkens Nødhjælp har evalueret resultatet af sidste års kritiserede indsamling til Irak-krigens ofre
„Vi gav 48 millioner kroner til fup-indsamling.“ Ordene var hårde i formiddagsbladet B.T., da seks nødhjælpsorganisationer sidste år i april måned samlede 48 millioner kroner ind til befolkningen i Irak i tv-showet „Hjælp Krigens Ofre.“ Alle organisationerne, heriblandt Folkekirkens Nødhjælp, gav hinanden og Danmarks befolkning håndslag på at give en tilbagemelding om, hvad pengene er blevet brugt til – et år efter krigens begyndelse.
Folkekirkens Nødhjælp har igennem tv-indsamlingen og egne indsamlinger samlet knap 16 millioner kroner ind til hjælpearbejdet i Irak.
– Vi lovede den danske befolkning, at hvis den hjalp os, kunne vi sammen hjælpe den irakiske befolkning, der i årevis havde lidt under krige, sanktioner og en vanvittig diktator. Her et år efter er det dejligt at kunne sige, at alle parter holdt sin del af aftalen. Folkegaven fra Danmark er omsat til hjælp for op mod halvanden million mennesker, og vi har fra Danmark på den måde bragt en lille smule lys og håb videre til den irakiske befolkning, siger Folkekirkens Nødhjælps informationschef Thomas Ravn-Pedersen.

62.000 granater senere

Pengene fra tv-indsamlingen og Folkekirkens Nødhjælps egne indsamlinger er blandt andet blevet brugt til rydning af ueksploderet ammunition i Basra-området i det sydlige Irak. Rydningen er foregået ved offentlige steder såsom brønde, skoler og sygehuse.
Til trods for at Folkekirkens Nødhjælp i januar måned valgte at trække sine internationale medarbejdere ud af Irak og lukke ammunitionsrydningsprogrammet på grund af et bombeangreb mod en af organisationens biler, har medarbejderne nået at fjerne mere end 62.000 granater, klyngebomber og anden ueksplo-deret ammunition.
Den massive bombning af Irak og mange års misligholdelse har smadret vand- og elforsyningen i landet. Derfor valgte Folkekirkens Nødhjælp også at sætte ind med et reparationshold, der med få midler kan hjælpe et stort antal menige irakere.
Programmets 50 lokale medarbejdere har indtil videre genetableret vand- og strømforsyningen til en række hospitaler, sundhedsklinikker, skoler og beboelsesområder i og omkring Basra.
– Når temperaturen snart overstiger 60 grader, har det stor betydning på hospitaler og skoler, at vi reparerer generatorer og luftkølesystemer, siger katastrofekoordinator Lennart Skov-Hansen.