Volontør i Hong Kong

Her må man være villig til at leve et åbent kristent hverdagsliv, og have lyst til at snakke med en masse forskellige menneskerMarianne Sanggaard (26) fra Århus er volontør i Ascension House i verdensmetropolen Hong Kong.

Marianne Sanggaard, til højre, sammen med to norske volontører. Foto: Åse Johanne Koppang

Af Bertel Aasen

Hvorfor valgte du at søge ud som volontør?
– Muligheden for at kunne rejse og samtidig foretage sig noget, efter min mening, meningsfyldt var jo perfekt.
Jeg kan lide idéen om gennem et åbent kristent liv og gennem samværet med de gæster, der kommer til Ascension House, at kunne pege hen mod det, som betyder mest i mit liv, nemlig troen på den opstandne Jesus Kristus.
Var det ikke med det for øje, ville jeg hurtigt have mistet gnisten og fundet arbejdet meningsløst.

Er det spændende at rejse ud på denne måde?
– Ja, når man opholder sig i et land så lang tid, får man lov til at komme lidt tættere på kulturen, end hvis man bare er her på ferie.
Vi har også en del samarbejde med Tao Fong Shan Christian Center, som Ascension House er en del af. Her møder vi mange af de lokale, hvilket også er berigende og interessant.

Hvordan var mødet med landet og kulturen?
– Det, der overraskede mig mest i Hong Kong, er larmen. I Danmark er det ikke så svært at finde et sted, hvor der er forholdsvis roligt, men i Hong Kong kan du næsten alle steder høre biler, toge og folk, der snakker. – Og folk, dem er der mange af – man bliver hurtigt god til at sno sig, når man går på et fortov eller i et shoppingcenter!
Ellers kan jeg oplyse, at der i Hong Kong mod manges forventning faktisk er enormt mange grønne steder. Hong Kong er et bjergrigt område, og der er mange gode vandreture rundt i området.
Folkene er generelt meget venlige og hjælpsomme, og så bruger de en del tid i shoppingcentrene, som der findes rigtig mange af. Desuden samles de ofte på offentlige steder, da de fleste bor meget småt.

Gæsterne spiser foran Ascension House med udsigt over byen. Foto: Åse Johanne Koppang

Hvad er dit job?
– Hovedopgaven er at sørge for gæsterne i Ascension House. Jeg reder senge op til dem, laver mad, gør rent og sidst, men ikke mindst, snakker med gæsterne. Alt dette tilsammen skulle gerne munde ud i, at gæsterne får en oplevelse af, at dette er mere end blot et vandrehjem, men et kristent vandrehjem.
Udover arbejdet i Ascension House hjælper vi også til på Tao Fong Shan Christian Center (TFS) med gudstjenester og noonprayer. Det er meget berigende for arbejdet og tiden herude.
I oktober var vi på en studietur til Kina for at besøge kirker og menigheder i Guangxi provinsen, hvilket var utroligt spændende. Det var rørende og lærerigt at se deres store tillid til Gud og deres glæde ved at være kristen. Selv om kirkerne var fattige, mødte vi ikke opgivende og triste mennesker, men smil og glæde.
Det var også skræmmende at møde den store fattigdom. Mange steder manglede de ordentlige steder at mødes eller havde bygget kirke og havde et kæmpe lån, som de ikke vidste, hvordan de skulle betale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tror du, at året herude vil komme til at betyde noget for dig senere?
– Ja, noget vil det komme til at betyde. Blandt andet kan jeg i skrivende stund sidde og iagttage nogle firben, som kravler på loftet, jeg er ikke så sikker på, at jeg ville have været helt så ligeglad med dem for et år siden, som jeg er nu!
Men det er ikke kun småkryb, man bliver mere tolerant overfor.
Når man arbejder et helt år i udlandet og bliver mødt med nye tanker og impulser hele tiden, bliver man generelt en smule mere åben over for nye ting. Det kan ikke hjælpe noget at møde alt for dømmende. Det er mere konstruktivt at forsøge at forstå sine omgivelser og se, hvad de har at give. For de fleste folk og kulturer har noget, som kan berige andre.
Dermed være ikke sagt, at man skal ende med at være enig, det er ikke det, som er målet, men respekt og forståelse for de mennesker og kulturer, man møder.
Rent trosmæssigt giver det også noget at blive revet op fra det kendte. Det har været spændende at møde en kirke, som ikke er bundet af danske traditioner, så kan man lidt klarere se, hvor det er, at vi i Danmark har puttet lidt kultur til troen og vores trospraksis.
Dette har også været en udfordring, for man kan ikke bare læne sig tilbage, men er nødt til at tage stilling til det, som sker omkring en.
– Desuden giver sådan et år nogle praktiske erfaringer i at snakke med stort set alle slags mennesker og forsøge at være et hverdagsvidne – og det har vel heller aldrig skadet nogen at lære lidt mere om det!
Der kunne nævnes en del mere, men jeg vil slutte her, siger Marianne Sanggaard, som sammen med de andre volontører i Ascension House er udsendt af Missionsforeningen Areopagos.
Marianne tog sidste sommer en pause fra studierne i fysik og kemi for at rejse til Hong Kong og være volontør i et år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Foto: Åse Johanne Koppang