Indre Mission frygter for friheden
Indre Missions placering i Folkekirken
igen til debat ved weekendens årsmøde- Indre Mission har i årevis nydt godt af Folkekirkens frihedsordninger. De frihedsordninger vil fremover få trange kår, fordi det frihedssyn, som har båret disse ordninger, er ved at blive et ukendt fænomen.Det var en bekymret, men stålsat IM-formand Christian Poulsen, der lørdag formiddag gik på talerstolen for at aflægge sin formandsberetning på Indre Missions årsmøde.
Selv om friheden i Folkekirken får trangere kår, holder formanden fast i, at Indre Mission fortsat bør være en del af Folkekirken.
– Det er den kirke, jeg er døbt ind i. Og det er ulogisk, at det er os, der holder fast i kirkens bekendelse, der skal forlade kirken. Og så er jeg stadig overbevist om, at Folkekirken er den platform, der er bedst til at nå mennesker med evangeliet, sagde Poulsen.
Når Christian Poulsen frygter for friheden i Folkekirken, skyldes det bl.a. resten af samfundets opfattelse af Indre Missions politisk ukorrekte holdninger i spørgsmålet om kvindelige præster samt vielse af fraskilte og homoseksuelle.
Som eksempel blev bl.a. nævnt folketingspolitikeren Jens Rohde, som ikke ville gå til Folketingets åbningsgudstjeneste, fordi præsten var fra Indre Mission.
– Hvis vi i den almindelige bevidsthed marginaliseres som utilpassede højrefløjs-fundamentalister, kan vi hurtigt havne uden for frihedssynets beskyttende vinger, advarede han.
For at undgå marginalisering vil Indre Mission fremover blande sig mere i kirkepolitiken. Derfor har man nedsat en kirkepolitisk følgegruppe og indledt et samarbejde med de grundtvigske.
– Når det drejer sig om at tackle de kirkepolitiske problemstillinger, er de grundtvigske lysår foran de missionske. Det frihedssyn, som de grundtvigske har tilvejebragt, har vi nydt godt af og været taknemmelige for. Det har betydet, at vi har kunnet ånde og virke frit.
Spørgere blandt de 2000 fremmødte ville høre, om Indre Missions hovedbestyrelse har en nødplan liggende, hvis forholdene i Folkekirken bliver for trange.
– Bestyrelsen har valgt ikke at arbejde med strukturer til alternative kirkedannelser. Bl.a. fordi sådanne alternative har det med at være selvopfyldende profetier.
– Det er dog ikke anderledes, end det altid har været, at vi i løbet af en uges tid ville kunne sætte alterborde og døbefonde op i en række missionshuse, hvis det blev nødvendigt.
Også spørgsmålet om kirkelig vielse af homofile blev taget op i formandsberetningen og den efterfølgende debat.
– Det vil betyde, at Indre Mission ikke mere er en naturlig del af Den danske Folkekirke, sagde Christian Poulsen.
Om bevægelsen så vil fortsætte som en unaturlig del af kirken eller bryde de gamle bånd, kan han ikke svare på.
– Men det vil nok splitte enheden i hovedbestyrelsen, vurderer han.