Kærlighed er mere end sex

– Jeg er ovebevist om, at livets mening er…
Her ventede jeg et dybsindigt udsagn fra en ung ven af familien, mens vi sad og sludrede på terrassen, men nej. Jeg blev afsindigt skuffet.– Jeg er overbevist om, at livets mening er… sex! sagde den unge mand.
Jeg kunne næsten ikke tro mine egne ører. Det kunne han ikke mene i ramme alvor.
Jo, det mente han skam. Så langt hans seksuelle erfaring rakte, var sex intet mindre end selve livets mening.
– Men hvad så, når pigen med alderen bliver rynket som en rosin, og du ikke kan… du ved nok? spurgte jeg.
Nå…, det havde han ikke tænkt på.
– Så er der brug for andet og mere end sex til at holde sammen på forholdet, sagde jeg. – F.eks. Ømhed. Venskab. Ja, kærlighed.

Sex er kun et sprog

Vi fik os en lang snak om kærlighedslivet der på terrassen i forårssolen, og jeg tror, der dæmrede et og andet for min unge ven. At kærlighed er mere end sex.
Sex er en gave fra Gud. Og som alt andet, vi værdsætter, bør det værnes om. Men dernæst bør det ikke overvurderes, som det bliver gjort i medierne i vor tid. Sex er kun et af mange sprog for kærligheden. Et flot sprog. Men tomt, hvis det ikke kommunikerer kærlighed.
Og det sker ikke, hvis sex blot er til for at tilfredsstille mine egne lyster. Og det er helt misforstået, hvis man går med på jargonen, at sex er at „elske med“ sin partner. Så er begrebet sunket næsten lige så lavt, som når man siger, man „elsker“ leverpostej!
På oldgræsk er der mindst 3 ord, der relaterer til kærlighed: Eros, Fileo og Agape. Eros er den seksuelle tiltrækning, Fileo den familiære omsorg og Agape den oprindelige, selvopofrende kærlighed. Det er Agape, vi skal frem til. For det er den, der holder, også til konen er rynket, og manden er slap.

Gud vil blande sig

Agape er noget helt andet end Eros. Hvor Eros fokuserer på, hvad jeg kan få, tænker Agape på, hvad jeg kan gi’. Hvor Eros elsker på grund af, elsker Agape på trods af – eller som en har sagt: Gud elsker, fordi han ikke kan lade være! Det er denne kærlighed, vi som hans skabning har fået del i. Vi blev skabt i to dimensioner:
1. Som mennesker i Guds billede
2. Som mand og kvinde, som supplement for hinanden.
Dvs. der er både kræfter, der trækker opad: Agape-kærligheden. Og kræfter, der trækker udad til hinanden: Eros-kærligheden. Og meningen er, at vi som kristne skal blive stadig mere påvirket af Agape-kærligheden. Gud vil nemlig blande sig i mand-kvinde-forholdet. Sammenføje de to.

Guide for kærester

Du er altså ikke overladt i dine lysters vold, hverken før eller efter du bliver gift. Der er en højere, stærkere og mere ædel kærlighed, du kan dyrke. Og det betyder helt praktisk, mens I er kærester:
1. Find andre sprog end sex at kommunikere med. Snak f.eks. Gå lange ture. Sid stille og kig hinanden dybt ind i øjnene. Skriv breve til hinanden. Arbejd sammen. Gør noget sammen i kirken. Din partner er nemlig ikke blot et sex-objekt, men en hel person med tanker, følelser, meninger osv.
2. Kend forskel på sex og ømhed. For selvfølgelig vil man også vise kærlighed rent fysisk. Så hold hinanden i hånden. Stryg hende over håret. Ae ham på kinden. Og igen, fordyb jer i hinandens øjne. De er jo sjælens spejl.
3. Sæt grænser for seksuel tilnærmelse. Jeg siger til mine egne børn og de unge i vores menighed: Der er en grund til, at folk har tøj på! Kys og kram, ja. Og berøring – men kun til tøjgrænsen, tak. Aftal grænserne med hinanden. Giv pigen lov til at sige fra – for hun er som regel mest cool i gerningsøjeblikket.
4. Vær mand med stort M og kvinde med stort K. Sex er et udtryk for dit køn. Men seksualakten er reserveret for ægteskabet. Hvad gør man så? Får andre udløb for sit køn. Vær mand, initiativrig, eventyrlysten, helt konkret: giv dig i kast med et projekt. Vær kvinde, følsom, kreativ, helt konkret: Sy, strik, mal, saml ting til jeres „rede“.
5. Vis hinanden praktisk respekt. Det gør man ved at respektere et nej. Men også ved at finde på ærefulde ting. Køb en gave til ham. Lav mad til hende. Tag din partner med på en oplevelse i teatret eller biffen, en udflugt. Gør noget usædvanligt. Kærligheden er kreativ.
Og så til sidst: Vær sammen med andre. Kærligheden kan godt inkludere flere. Er det ægte kærlighed mellem jer, vil det give jer overskud. Et lystbetonet forhold, derimod, kan nemt binde den anden og suge al kraft ud af jer begge to.
For det er netop forskellen. Sex er kun et sprog, en lyst med én selv som udgangspunkt. Kærlighed er indhold, dynamik, med den anden som udgangspunkt.

Næste uge: Hvorfor vil folk ikke gifte sig?