Varm modtagelse af Doulos på Færøerne

I disse dage tales der om verdensmission i det lille øsamfund i Nordatlanten. Anledningen er, at det store missionsskib Doulos, er kommet på besøgTil trods for den relativt lave sommertemperatur, der er på Færøerne, var der lagt op til en varm velkomst på kajen i Thorshavn, da Doulos lagde torsdag lagde til kaj.

Den færøske OM-leder Hjørleif Vang – her siddende mellem Jason Ambos fra Canada (til venstre) og Mark Woods fra Sydafrika, som har været på øerne i en måneds tid for at tilrettelægge besøget. 

Sangkoret fra frimenigheden Ebenezer sang, og Frelsens Hærs orkester spillede, da skibet lagde til kaj – og der blev også holdt velkomsttaler til skibet, der er ejet af Operation Mission, OM, og dets internationale besætning.
Men det er heller ikke nogen tilfældighed, at netop Færøerne er rammen om et sådant besøg. For igennem mange år har kristne frikirker på Færøerne og da især brødremenighederne haft en stærk tilknytning til Operation Mission.

Over 300 færinger har været med

Færøerne er velsignet med mange engagerede kristne. Flere missionærer er ude i forskellige lande i verden med det gode budskab, og en del af dem er også tilknyttet OM’s arbejde. Hver sommer deltager unge færinger i forskellige missionstiltag, som OM står for. Og lige siden OM’s første skib, Logos, blev købt, har der næsten altid været mindst én færing at finde ombord på et af skibene.
Man mener, at et sted mellem 300 og 400 færinger gennem årene har været med i OM for kortere eller længere tid. Disse tal taler for sig selv – og det har naturligvis knyttet nogle stærke bånd mellem Færøerne og denne globale missionsvirksomhed.

Norrøna blev til Logos Hope

Det hører også med til historien, at det sidste OM-skib blev købt fra det færøske rederi, Smyril Line. Skibet hed Norrøna og havde sejlet i mange år mellem Færøerne, Danmark og andre nordiske lande. Det hedder nu Logos Hope og ligger til kaj i Nordhavnen på Østerbro i København.
Da skibet blev overdraget til Operation Mission, var der en særlig festaften ombord på skibet, hvor OM’s grundlægger George Verwer, den nuværende leder Peter Maiden og mange andre var med. Men også mange færinger deltog i denne særlige sammenkomst – heriblandt en del færinger med bopæl i Danmark.
Og det fremgik tydeligt, at der blandt de nordatlantiske deltagere var en spontan, oprigtig glæde over, at dette flagskib blandt passagerskibe i Nordatlanten skulle falde i så gode hænder.

Meget på programmet

Thorshavn er en by på knap 15.000 mennesker, og da byen er et naturligt midtpunkt for øernes beboere, vil mange færinger helt naturligt tage det som en oplevelse at komme ombord.
Der er også meget på programmet i disse dage – både på selve skibet, men også i nogle af de mange kirker og forsamlingshuse, der er på Færøerne. Der er arrangeret møder, konferencer og lovsangsaftener. Og så er verdens største flydende boghandel selvfølgelig også et trækplaster.
I det lille øsamfund vil der blive talt om mission i den store verden, der ligger så langt borte – og dog synes nærmere end nogensinde. Den færøske OM-leder gennem mange år, Hjørleif Vang, medvirker aktivt sammen med unge ”ex-OM’ere” i aktiviteterne omkring skibsbesøget, hvor også den danske OM-leder Bitten Schriver er med.
Doulos ligger ved kaj i Thorshavn til den 30. juni. Derefter sejler skibet til Klaksvig, der er Færøernes næststørste by. Den 5. juli er besøget forbi. Men dermed er det ikke slut med missionsbesøg fra havet. For nogle få dage efter, at Doulos har sat kurs sydpå, kommer et andet stort missionskib til Færøerne, Anastasis fra Mercy Ships. Mission i mange lande er sat højt på dagsordenen på Færøerne i disse dage.