Cliff Richard:
Hvis bare


Ikke fordi jeg har lidt nød, for jeg har lært at være tilfreds med det, jeg har. Jeg ved, hvad det vil sige at klare mig med lidt, og hvad det ér at have overflod. Jeg har lært hemmeligheden ved at være tilfreds i enhver situation – og jeg kender til at kunne spise mig mæt og at måtte sulte, til at have mere, end jeg har brug for, og til virkelig at lide nød. Jeg formår alt det, som Gud forlanger af mig, takket være Kristus, som giver mig kraft og styrke. (Fil 4,11-13)Hvor mange gange fanger du dig selv i at spekulere på, hvor meget bedre livet ville være „hvis bare …‘? Hvis bare jeg havde et andet arbejde … Hvis bare jeg kunne blive forelsket og blive gift … Hvis bare jeg aldrig var blevet gift og igen var fri … Hvis bare jeg var yngre … Hvis bare jeg var lidt ældre … Hvis bare jeg kunne komme mere ud … Hvis bare jeg havde mere tid … Hvis bare alting var anderledes!
Der er mange mennesker, for hvem livet ville være vidunderligt „hvis bare“. Sådan, som det er nu, er der bare denne ene store ulempe, som vi har vanskeligt ved at blive kvit, og som er hindringen for virkelig tilfredsstillelse og fred i sjælen. Sandheden derom er naturligvis den, at hvis den hindring pludselig og på mirakuløs vis var fjernet, så ville det kun være et spørgsmål om tid, før en anden ville have taget dens plads, og vi ville være tilbage i denne forestillingsverden med dens flygtige forsøg på at tro på dette „hvis bare“.

Vær som Paulus

Hvis bare vi kunne være ligesom Paulus! Hvor ville det være fantastisk at kunne forsikre ens venner om – endda fra et usselt fængsel – at man ikke er bekymret eller bestyrtet, men at man har lært at være tilfreds under alle forhold. For de fleste af os er det „forholdene“, der først og fremmest bestemmer, om vi er lykkelige eller ej.
Det er vigtigt, at vi ikke forveksler tilfredshed med velbehag. Jeg tror ikke, at Paulus sad i fængslet med et fjoget grin i ansigtet og foregav, at han havde det dejligt. Han kunne ikke på nogen måde have nydt at være i fængsel. Det betyder heller ikke en tilfredshed af den art, man kan have ovenpå en lækker søndagsmiddag, hvor ens vejrtrækning bliver tung og øjenlågene ligeså. Vi ved fra andre beretninger i Bibelen, at Paulus var den sidste til – dovent eller ydmygt – at sige ja til alt, hvad der kom på hans vej. Tværtimod var han, når noget var uretfærdigt eller ondt, den første til at tage ordet og kæmpe for at få det ændret.
Hos Paulus kunne hverken frihedsstraf eller sult eller lidelse forstyrre den fred i sindet, han havde, fordi hans hjerte var fyldt af en person fremfor af de ting og de situationer, der indtraf omkring ham. Paulus var tilfreds, fordi han kendte og stolede på Jesus, og intet af det, der skete med hans legeme af godt eller ondt, kunne ændre eller undergrave det forhold.

Cliff Richard (1940- ) blev født i Indien, hvor han boede til han var otte år. Da familien flyttede tilbage til England begyndte Harry Webb, Cliff Richards oprindelige navn, at synge i diverse grupper.
I 1958 sagde Harry Webb sit job i en radio- og tv-forretning op og blev professionel kunstner under navnet Cliff Richard. Siden da har Cliff været en af de største stjerner inden for popmusikken.
I 1966 blev Cliff en kristen, og han har på en særlig måde formået at forene en stærk tro med et liv som superstjerne.
Artiklen her er fra bogen ‘JESUS – dig og mig’ udgivet af Forlaget Scandinavia i 1988.