Forebyggende midler

Du må ikke begære din næstes hus! Du må ikke begære din næstes hustru, hans træl eller trælkvinde, hans okse eller æsel eller noget, der hører din næste til!
(2.Mos. 20,17)

Cliff Richard:
Verdensberømt engelsk
sanger og sangskriver

Dette bud går lige til sagens kerne. En belæring til os om ikke kun at holde styr på vores handlinger, men også på vores tanker. Dermed bevæger vi os ind på et endnu vanskeligere område!
Et andet ord for at begære er at ønske, og det er logik for begyndere, at hvis vi kunne holde vores ønsker i tømme, så ville handlinger som tyveri og hor aldrig blive fuldbyrdet. Det ene er uundgåeligt et resultat af det andet. Jeg tror for øvrigt ikke, at vi behøver at blive alt for hidsige og bekymrede og skyldbetyngede, når vi beundrer det, der tilhører andre mennesker. Jeg er ofte gået ind i en andens hus og har så tænkt på, hvor fantastisk et billede ville se ud, hvis det hang på min væg, eller hvor perfekt et udstyr ville passe til mit studie. Det er helt sikkert naturligt, og vi ved fra andre dele af Bibelen, at Gud ønsker, at vi skal værdsætte gode ting — og det indbefatter også et smukt ansigt!
Der er en verden til forskel mellem at beundre et menneskes skønhed og så at ønske at have den for sig selv — eller mellem at kunne lide din skolekammerats ur og så at ønske selv at eje det. Den slags ønsker eller længsler er af den grådige og grimme slags, og der er fare for, at ønsket bliver så besættende, at vores fornuft bliver kvalt, og en uskyldig stemme siger: »Hvorfor skulle det ikke være mit? Ingen vil nogensinde få noget at vide.« Og så er der ikke langt til det trin, hvorfra der ingen vej er tilbage, og hvor tanken bliver til handling.
Et af de mest beskidte reklameslogans, der er blevet smidt i hovedet på os, var et, der lokkede folk til at bruge et bestemt kreditkort, som tilsyneladende var i stand til at efterkomme ens ønsker med det samme. Og så findes der en endnu væmmeligere tekst i et popnummer, hvori der synges »hvis du vil have det, her er det, så kom og tag det«. Det er ikke Guds måde at tænke på. Hans er den stik modsatte, og den er sammendraget meget enkelt i Hebræerbrevet kap. 13, vers 5: » . . .vær tilfredse med det, I har!« Og selv om det kan synes mærkeligt, så er det meget sværere for den rige end for den fattige. Denne forskel mellem tilfredshed og naturlig ærgerrighed er noget, jeg er inde på andetsteds.
Det var altså det sidste bud. Lad mig nu gætte på, hvordan din reaktion er. Du tænker ved dig selv, hvilken fantastisk verden det ville være, hvis folk overholdt dem; du føler med dig selv, at du gerne ville holde dem, men at du aldrig kan klare det. Er det rigtigt?
Heldigvis slutter Bibelen ikke med det!

Cliff Richard (1940- ) blev født i Indien, hvor han boede til han var otte år. Da familien flyttede tilbage til England, begyndte Harry Webb, Cliff Richards oprindelige navn, at synge i diverse grupper.
I 1958 sagde Harry Webb sit job i en radio- og tv-forretning op og blev professionel kunstner under navnet Cliff Richard. Siden da har Cliff været en af de største stjerner inden for popmusikken.
I 1966 blev Cliff en kristen, og han har på en særlig måde formået at forene en stærk tro med et liv som superstjerne.
Artiklen her er fra bogen ‘JESUS – dig og mig’ udgivet af Forlaget Scandinavia i 1988.