Kristne organisationer dyster om DM i indsamling

Syv kristne organisationer er med i stort indsamlingsshow på tv i januar 2005Syv kristne organisationer er med, når Danmarks største fælles indsamlingskampagne kulminerer i et tv-show på DR1 den 29. januar.

Flemming kofoed Svendsen er generalsekretær i ISOBRO og talsmand for DM i Indsamling 2005

DM i Indsamling blev skudt i gang den 8. november, og flere af de deltagende organisationer er allerede i fuld gang med at planlægge kampagnen. Arrangørerne forventer dog først, at aktiviteterne for alvor kommer i gang i januar.
DR har nedsat et særligt indsamlingsudvalg, der har udvalgt tre profilproprojekter og 16 bonusprojekter til kampagnen. Alle projekterne går ud på at skabe bedre vilkår for forældreløse børn i 12 afrikanske lande.
Blandt de 16 bonusprojekter, har syv kristne organisationer i ryggen. De syv organisationer er Afrika InTouch, Brødremenighedens Dansk Mission, Dansk Ethioper Mission, Det Danske Bibelselskab, Folkekirkens Nødhjælp, IAS – Pinsekirkerne i Danmark og Sudanmissionen.
Frem til finalen den 29. januar skal organisationerne gennem konkurrencer og events indsamle så mange penge som overhovedet muligt. Den 29. januar kåres de bedste, sjoveste og mest opfindsomme kampagner direkte på tv.
De indsamlede midler samles i én stor pulje og fordeles med halvdelen til tre særlige profil-projekter, der ledes af Børnefonden, Læger uden grænser og UNICEF. Mens den anden halvdel deles mellem de 16 bonus-projekter.

En folkesag

Det er ISOBRO, en paraplyorganisation for 101 indsamlingsorganisationer, der har taget initiativ til DM i Indsamling med hjælp fra blandt andre DR og Dansk Tipstjeneste.
ISOBRO’s generalsekretær er forhenværende minister Flemming Kofoed Svendsen. Han er på forhånd udnævnt som fælles talsmand for det store projekt.
– Vi vil gøre indsamling til en folkesag. DM i Indsamling vil opfordre danskerne til at deltage i den mest meningsfyldte konkurrence nogensinde. Dette DM vedrører alle, og målet er ikke kun at samle penge ind, men at binde folk sammen i en humanitær tjeneste, siger Flemming Kofoed Svendsen.
Udover de medvirkende organisationer har Dansk Tipstjeneste lavet et særligt skrabelods-spil, som sættes til salg fra den 3. januar til fordel for projekterne. En række danske virksomheder har doneret store præmier til spillet.
DM i Indsamling er ikke tænkt som et enestående arrangement. ISOBRO, DR og Tipstjenesten har allerede indgået en aftale om samarbejde, der gælder i fem år.

Uddannelse

De deltagerne projekter er vidt forskellige og rummer blandt andet et krisecenter for forældreløse piger i Kenya, hjælp til børn på flugt fra oprørssoldater i Uganda, gadebørn i Etiopien, tidligere børneslaver i Bening og børn, der har mistet deres forældre på grund af AIDS.
Et af de projekter, der vil hjælpe børn, hvis forældre er døde af AIDS, har den kristne ungdomsorganisation Afrika InTouch som initiativtager.
Afrika InTouch har oprettet en uddannelsesfond for forældreløse børn i håbet om at bedre uddannelse til børnene kan hjælpe dem til ikke selv at blive smittet med AIDS.
Undersøgelser viser, at netop analfabetisme er en væsenlig årsag til, at den dødbringende sygdom fortsat spredes som en epidimi i mange afrikanske lande.
Mange af de forældreløse børn går ikke regelmæssigt i skole, fordi de har nok at gøre med at skaffe mad og tøj for at overleve. Derfor lærer de aldrig, hvordan de skal beskytte sig mod selv at blive smittet med sygdommen, og mange bliver involveret i kriminalitet.
Afrika InTouch har søgt knapt 650.000 kr. til fonden, og målsætningen er at tilbyde 50 forældreløse børn en fem-årige uddannelse. Derefter skal de 50 børn fungere som bevis på, at uddannelse kan gøre en forskel i lokalsamfundet.