Let og poetisk bog om Bethlehemsstjernen

En af de dejligste nyere julesange er den norske En Stjerne Skinner i Natten. Den kan man læse om i en ny bog af Johan Schmidt Larsen.
Jeg lærte selv sangen at kende under Afrikas stjernehimmel af norske missionærer. Så der er mange følelser knyttet til den. Nu er sangen også ved at være kendt i Danmark.
Men hvordan blev den til? Det fortælles der om i denne bog, hvor der også er supplerende stof om Henry van Dykes legende om Den Fjerde Vismand og Grundtvigs ledestjerne. I bogens sidste del fortæller Schmidt Larsen om sangen og stjernerne i Tolkiens Ringenes Herre.
Johan Schmidt Larsen er diakon og pædagog og ansat i Indre Mission. Han har før udgivet fire bøger på Lohses Forlag. Han er gift med Ruth, har to piger og er bosat i Fredericia.
Johan Schmidt Larsen er ligesom mange andre vild med stjerner. Han påstår ikke, at han har særlig meget forstand på dem, men han kan bare ikke gå uden for en dør om aftenen, uden at hans øjne automatisk fanges af stjernerne. Går han en tur med hunden en frostklar vinteraften, skal han lige sikre sig, at for eksempel Karlsvognen, Orion eller Syvstjernen er på deres vante plads.
– Men min bog henvender sig ikke til amatørastronomer og stjernefreaks, tværtimod. Jeg har gerne villet skrive en populær, forkyndende bog, hvor der er plads til både historiske oplysninger og den gode fortælling, siger han.
Johan Schmidt Larsen nævner, at stjernerne fra tidernes morgen har haft en særlig tiltrækningskraft på mennesker. Nogle har tilbedt dem og har gjort dem til deres religion. Gamle kulturfolk som grækere, assyrere og babyloniere har forsket i og delvis kortlagt stjernehimlens mysterier.
– Som musik-, bog- og filmelsker har det ofte slået mig, at digtere, forfattere, komponister, musikere og filmfolk gang på gang har ladet sig inspirere af stjernernes eksotiske verden, siger han.

Naturligvis fortælles der også om Bethlehemsstjernen, som viste sig på himlen ved Jesu fødsel. Her har Schmidt Larsen fået hjælp af teologen Hartvig Wagner, der også er meget vidende om stjernehimlen. I forbindelse med denne bog korresponderede Wagner og Udfordringen en hel del om emnet, da Udfordringen tidligere har bragt artikler om en anden stjerne-konstellation, der måske er mere oplagt som Bethlehemsstjernen.
Også det nævner Schmidt Larsen i sin bog, men uden at gå i detaljer.
Betlehemsstjernen og andre stjerner har som nævnt fascineret og inspireret forfattere og salmedigtere gennem århundreder, og megen god litteratur, digtning og forkyndelse tager sit udgangspunkt i Bibelens omtale af stjernehimlen.
Tænk blot på Johannes Jørgensen, J.R.R. Tolkien, Henryk van Dyke og Selma Lagerlöf. Vi ser også spor hos sang- og salmedigtere som Lina Sandell, B.S. Ingemann, N.F.S. Grundtvig, Paul Gerhardt, Johannes Johansen og Eyvind Skeie. Alle har de følt sig tiltrukket af stjernehimlen og Bibelens omtale af den. Og væsentlige sider ved den kristne tro er derved blevet belyst gennem deres kunst.
– Det er denne specielle og forunderlige tradition, jeg gennem forskellige essays vil belyse og bygge videre på, siger Johan.Schmidt Larsen.

Johan Schmidt Larsen:
En stjerne i natten, Lohse
108 sider, 99,95 kr.