Forstander bliver ny general i Nødhjælpen

Forstander gennem ni år ved Diakonhøjskolen i Århus Henrik Stubkjær tiltræder senest den 1. april som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Henrik Stubkjær

Dermed vender den 42-årige teolog og præst tilbage til Folkekirkens Nødhjælp, hvor han tidligere var ansat i informationsafdelingen.
Henrik Stubkjær blev cand. theol. fra Aarhus Universitet tilbage i 1990 og arbejdede de følgende fire år som landssekretær i Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse.
Efter et kortere ophold i Folkekirkens Nødhjælp var han i tre år studenterpræst ved Aarhus Universitet.
Henrik Stubkjær blev ansat ved Diakonhøjskolen i 1996, hvor han ud over at være forstander har undervist i fagene diakoni og sjælesorg.
Forstanderen tillægges bla. en stor del af æren for, at Diakonhøjskolens uddannelser til socialpædagog og social- og sundhedsassistent i 2003 blev statsgodkendt, og at diakonuddannelsen dermed blev officielt anerkendt.
Anerkendelsen medførte desuden, at de studerende fra 1. august i år blev berettiget til at modtage S.U. på lige vilkår med studerende på andre uddannelser. En begivenhed, som iøvrigt straks lod sig mærke i tilgangen af elever.
Henrik Stubkjær har desuden gennem årene været involveret i en lang række udvalg og bestyrelser. Bl.a. i Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse, Kirkefondet, Rønde Gymnasium, Haslev Udvidede Højskole, Dansk Diakoniråd, Det biskoppelige udvalg for Diakoni, DUF’s udvalg Folkekirken og Ungdommen og Stiftsudvalget for diakoni og sjælesorg i Århus.
I sin nye stilling afløser han den tidligere generalsekretær Peter Lodberg.
– Jeg har tidligere været ansat i Folkekirkens Nødhjælp, og jeg ved, hvilken levende og engageret organisation Nødhjælpen er. Der er udblik, og jeg glæder mig til igen at blive en del af organisationen, siger Henrik Stubkjær.
Han ønsker, at Folkekirkens Nødhjælp fortsat skal hjælpe de allermest udsatte i verden, og han vil arbejde for at bevare organisationens høje troværdighed og kontakten til det folkelige Danmark.
Han går ikke ind i jobbet med nogen revolutionerende ny strategi, men ønsker at være med til at videreføre og udvikle det arbejde, som allerede er i gang og aftvinger respekt i både ind- og udland.
Henrik Stubkjær er godt klar over, at posten som generalsekretær også er omgærdet af en vis turbulens.
– Folkekirkens Nødhjælp er en organisation, som ofte må placere sig i de store brændpunkter. Nogle gange må vi også stå frem som talerør for de undertrykte, hvilket kan give skrammer. Det må vi så tage imod. Vi skal aldrig kaste os i strid for stridens skyld, men hvis det er nødvendigt, så skal vi råbe op, siger han.
På Diakonhøjskolen har Henrik Stubkjær været med til at åbne en international linje, som særligt har henvendt sig til studerende fra Østeuropa.
Dermed har han været med til at uddanne en række nøglepersoner i østeuropæiske organisationer, som Folkekirkens Nødhjælp i dag samarbejder med.
Privat er han gift med Karen, der er studenterpræst ved Handelshøjskolen i Århus. Sammen har de fire børn.
I den sparsomme fritid er han engageret i dyrkning af juletræer og livet omkring familiens sommerhus på Djursland.
Familien er i dag bosat i Diakonhøjskolens forstanderbolig i Højbjerg ved Århus, men med stillingen som generalsekretær følger en flytning tættere på København.