Hvem er Goliat?

Jeg var for nylig på konferencen Refill, sammen med en 3-400 andre ungdomsledere fra kirker over hele Danmark. Fredag aften var der en taler på, som bekræftede, at hvad enten du er døbt med vand, ild, eller Helligånd; i en døbefont, en flod eller i et badekar – så er der noget godt i den Gode Bog til os alle sammen. Taleren fortalte en historie, som er mindst lige så relevant i dag, som dengang for mange, mange år siden.

David & Goliat

Israel var i krig med filistrene, men filistrene havde allieret sig med en fyr på knap tre meter, der hed Goliat. Goliat var hverken professionel wrestler eller basketballspiller, men til gengæld var han rimelig ferm til at lege krig. Hver morgen stod han og råbte ad israelitterne og udfordrede dem til kamp, men ingen turde stille op. De var ikke stærke nok, modige nok eller bare nok. Det eneste, der var nok af, var undskyldninger og forklaringer.
En dag kommer vores hovedperson, David, forbi, mens Goliat for 41. dag er fremme og spille med musklerne, og david spørger sine brødre, som er i krig:
– Hvem er han egentlig, siden han tør håne den levende Guds hær?
Nogle af israelitterne svarer ham, mens Davids bror anklager ham for at være kommet bare for at kigge på (det har altid været svært at være lillebror).
David går i stedet til kong Saul og siger:
– Op med humøret, nu skal jeg nok gå hen og slagte ham, men Saul må svare ham, at det absolut ikke går, da David jo kun er en dreng.
David bliver dog ved, og til sidst må Saul lade ham gå. David kan ikke passe Sauls rustning og sværd, så i stedet går han ned og finder fem sten i floden. Han får dog kun brug for en sten, for den første sten sidder lige i panden på Goliat og fælder kæmpen (læs mere i 1.Sam. kap 17).

Dig & Goliat

Hvem står lige nu og håner dig i dit liv? Måske er det en person, måske er det en synd, du har kæmpet med, måske er det en sygdom eller et problem, der hver dag griner af dig og får dig til at ryste eller irriteres. Uanset hvad det er, skal du vide, at det er en hån mod en Guds skabning, ligesom Goliat var det over for Israels folk. David kunne ikke besejre Goliat, men gjorde det alligevel. Redskabet var en rund sten, men kraften kom fra Gud.
Jeg vil i dag opmuntre dig til at kæmpe mod din egen Goliat. Du tænker sikkert, at det kan du ikke, og det har du også ret i. Men Gud kan, og han ønsker at føre dig til sejr. Det bedste af det hele er, at redskabet til at klare problemet måske endda ligger lige foran dig, men du mangler Guds kraft. David skulle ikke besejre Goliat med skjold og sværd, men med en stenslynge, for det var hans våben. Gud ønsker at bruge dig med de evner, du har, og som den Guds skabning, du er, til at sætte en stopper for den hån, som rammer både dig og Ham!

Go’ kamp