Udenrigsminister henter styrke i Romerbrevet

USA’s nye udenrigsminister Condoleezza Rice er kendt som en højt begavet kvinde og en benhård forhandler. Men også som en bekendende kristen, der søger sin hjælp hos Gud og ikke lægger skjul på sin tro.

Condoleezza Rice

Condoleezza Rice blev for alvor kendt som præsident Bushs sikkerhedsrådgiver, der kom i verdenspressens søgelys, da hun skulle gøre rede for sikkerhedsforholdene omkring terror-katastrofen mod World Trade Center den 11. september 2001.
Den redegørelse klarede hun så godt, at George W. Bush i sidste uge udnævnte hende som USA’s nye udenrigsminister.
Condoleezza Rice blev født i 1954 i Birmingham i staten Alabama ind i en højtuddannet familie. Hendes mor underviste i musik og videnskab i en highschool, og faderen var præst i den lokale presbyterianske kirke.
Barndommen var stærkt præget af den udtalte racisme i de amerikanske sydstater. Og forældrene var fra fødslen opmærksomme på, at Condeleezza Rice skulle være bedre rustet end de hvide amerikanere, hvis hun skulle gøre sig forhåbninger om at få den indflydelse, som hendes gode begavelse berettigede hende til.
Og Condoleezza Rice var et barn ud over det sædvanlige. Hun lærte at læse, da hendes jævnaldrende knapt kunne gå. Som treårig gik hun til klaverspil, kunstskøjteløb, ballet og fransk. Som 11-årig begyndte hun i 8. klasse, og allerede som 15-årig begyndte hun på universitetet i Denver.
Derfor var det næppe nogen overraskelse, at hun i en alder af bare 26 år blev ansat som assisterende professor ved Stanford University.
I barndomshjemmet havde hun lært, at de eneste våben til at overleve i det stærkt race-opdelte Alabama var uddannelse og tro på Gud, og den overbevisning har hun taget med sig livet igennem helt til Udenrigsministeriet, hvor hun bliver den kun anden farvede amerikaner. Den første var hendes forgænger Colin Powell.
– Jeg har altid været helt afklaret i min kristne tro og er overbevist om, at den er hovedårsagen til, at jeg er nået så langt, som jeg er. Min tro på Gud er det vigtigste i mit liv, og jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg er kristen, siger hun.
Som højtplaceret politiker har den nye udenrigsminister allerede oplevet både politisk og menneskelig modgang, men hver gang har hun oplevet at finde trøst i troen.
Gud har aldrig svigtet mig, når jeg stod over for byrder, der var for tunge til, at jeg selv kunne bære dem, fortæller hun.
Et af de bibelvers, hun oftest henter frem, når presset er størst, er fra Romerbrevet kap. 5, 3-4: „For vi ved, at trængslen skaber udholdenhed, udholdenheden fasthed, og fastheden håb. Og det håb gør ikke til skamme, for Guds kærlighed er udgydt i vore hjerter ved Helligånden.“
– Når jeg får problemer, laver jeg en plan og lægger den over i Guds hænder og beder ham om at bære mig gennem problemerne, siger hun.
Condoleezza Rice, der er ugift, kom ind i politik, mens den kolde krig rasede. Faktisk drømte hun om at blive koncertpianist, men som højt uddannet i international politik med speciale i sovjetiske forhold blev hun headhuntet til et job som Sovjet-rådgiver for det nationale sikkerhedsråd. Det job førte hende tæt på Det Hvide Hus og førte senere til jobbet som sikkerhedsrådgiver og nu udenrigsminister under den nye Bush-regering.
Også som privatperson er Condoleezza Rice en populær og stærkt profileret kvinde. Hun har medvirket i adskillige tv-talkshows og er kendt for sine mange talenter som pianist og kunstskøjteløber – og sin store begejstring for amerikansk fodbold.
Af Ole Larsen