Vink om tro

”Vink fra en anden Verden” er med forfatterens ord en bog ”til de mennesker, der befinder sig i troens grænseland”.
Altså med et mere gængs udtryk en bog målrettet søgere, eller søgende mennesker.
Til forskel fra hans tidligere bøger, som i højere grad har rettet sig mod kristne eller kirkegængere, er denne en bog, der forsøger at give det sidste skub til den, som nok ikke er indædt imod kristendommen og troen på Jesus, men som kæmper med følelsesmæssige eller intellektuelle forbehold.
Nok er bogen letlæst, men jeg vil dog mene, at målgruppen kunne indsnævres yderligere til ”intellektuelle søgere”. Bogen er med andre ord rettet mod mennesker, som har intellektuelle argumenter mod troen, og som kan overbevises af sådanne.
Forfatteren kommer vidt omkring, men bl.a. diskuteres begrebet synd, syndens skadelighed, Guds ideal og den lettere perverterede virkelighed, skaberværket og nogle sunde og positive betragtninger omkring det positive i den verden, Gud har skabt, og nydelsen heraf, stillet op overfor de tilfælde, hvor Guds intentioner forvrænges og forstyrres, f.eks. på det seksuelle område.
Bogen er i øvrigt i meget høj grad krydret med anekdoter, fortællinger fra det virkelige liv, såvel som referencer til udsagn fra kendte og ukendte digtere og forfattere. I væsentlig mindre grad bruges henvisninger fra Bibelen, hvilket naturligvis kan forsvares med målgruppen, selvom man da kunne mene, det var en god ting også at få understreget nogle af Bibelens udsagn for denne.
Genremæssigt har vi, som det fremgår, at gøre med et apologetisk værk, altså en bog som forsvarer det meningsfyldte i den kristne tro, om ikke på videnskabelig, så dog på intellektuel grund.
Bogen er i hardback, og meget indbydende, så det er en oplagt gaveidé til den, man kender, som godt nok ikke er kristen, men som heller ikke er helt uinteresseret i kristen tro.
Forfatteren, Philip Yancey, har tidligere skrevet flere best-sælgende bøger, hvoraf nogle også er udgivet på dansk. Hans stil fornægter sig ikke, og den som har nydt hans tidligere bøger, vil ikke gå galt i byen med denne, for så vidt uanset om man allerede er kristen. Personligt har jeg et mere ambivalent forhold til ham, for alt for ofte fænger han ikke rigtigt hos mig, selvom man naturligvis ikke kan være uenig i de indlysende betragtninger, han kommer med. Men det ændrer ikke på, at det er en gennemarbejdet og gedigen bog, som mange vil kunne få udbytte af.

Philip Yancey
Vink fra en anden Verden
Forlaget Scandinavia
Hardcover, 198 kr.