Bibelens Job går til filmen

Udfordringen anmelder Anders Thomas Jensens nyeste film, Adams Æbler, med Mads Mikkelsen og Ulrich Thomsen i hovedrollerneIngen har vel troet, at bibelhistorien om Job kunne blive til en film. Og så oven i købet på dansk produceret af folkene i og bag filmene „De grønne slagtere“ og „Blinkende lygter“.

Ivan (th) og Adam (tv) er hovedpersonerne i Adams Æbler – en moderne og fordansket filmatisering af Jobs bog (foto fra filmen/Rolf Konow)

For dem, som ikke kender Job, så handler hans liv kort fortalt om, at han var ustyrligt rig. Men en dag begynder det at gå ned ad bakke for ham. Han mister kort sagt alt. Og bedst, som man ikke tror, at det kan blive værre, så bliver det det sandelig.
Sikke nogle perspektiver… !

Et Tycho Brahes liv

Og det er præcis det samme, som sker for vores kære sognepræst Ivan Fjelsted (fremragende spillet af Mads Mikkelsen) i filmen Adams Æbler.
Hans mor døde, da hun skulle føde Ivan. Ivans far misbrugte ham og hans søster seksuelt. Han fik et multihandicappet barn med sin kone, som så senere begik selvmord.
Men han bevarer optimismen – man er vel præst.
Henimod filmens slutning får han også konstateret en kræftknude på „størrelse med en volleyball“ inde i hovedet på ham.
Men stadig er han en ukuelig optimist – takket være hans tro på Gud. Han ignorerer det.

Kampen mellem det gode og onde

Alle ulykker, som rammer Ivan, ser han som en kamp mellem Gud og Den Onde (Satan). Og på folk omkring ham fremstår han derfor som en jublende idiot. De tror, han har taget skade af de mange ulykker, som har ramt ham. Og derfor har „opfundet“ en kamp mellem en gud og gudens modstander.
Det er først, da nynazisten Adam (Ulrich Thomsen) kommer ind i billedet, at der for alvor sker noget.
Ivan giver Adam en bibel, som ved flere lejligheder falder ned fra en kommode og slår op på Jobs bog. Adam tager sig på et tidspunkt sammen til at få læst historien om Job. Og kan derefter slå Ivan i hovedet med de tørre facts: „Gud hader dig“. Dét knækker Ivan. Og han lægger sig til at dø.

Verdens dårligste sognepræst

Ivan fremstår som en utrolig naiv præst.
Men han er også nok verdens dårligste sognepræst – mildt sagt. Han er ukærlig og tager jævnligt en diskussion med sine medmennesker. Uden at have øje for tid, sted og situationen.
Han agerer barnligt fornærmet, hvis nogen er uenig med ham.
Men han er også den sognepræst, som ud i ekstremerne efterlever budet om at vende den anden kind til.

Ikke en film om Job

Adams Æbler har den samme galgenhumor som Blinkende lygter og De grønne slagtere. Men i denne film ryger det lidt i baggrunden for selve historien; om den snæversynede præst og hans kamp mod Det Onde og Adam.
Man skal ikke forvente bibeltroskab eller blive opbygget i sin tro, hvis man sætter sig i biografmørket for at se filmen. Men filmen leverer nogle spændende tanker omkring kampen mellem Gud og Det Onde, og mellem troen og videnskaben. Særligt det sidste, hvor en biperson – Ivans læge (Ole Thestrup) – giver filmen en anden dimension. For selve historien om Ivan er temmelig banal og rummer ikke mange overraskelser – før til sidst. Derimod er det i konfrontationen mellem Ivans stærke tro og videnskab, at det virkelig rykker. Særligt hen imod slutningen.
Derfor er dette ikke så meget en film om Job – i en moderne version – men en halvmorsom film om de kampe, der står mellem den moderne videnskab og en ukuelig tro på, at Gud står over det hele. Og at det, der ser ud som en tåbes tro, til sidst vil sejre over det onde.