René Hartzners drøm blev til virkelighed

René Hartzner drømte om at gøre en forskel for mennesker, der har det svært, og den drøm er gået i opfyldelse – til gavn for tusinder af mennesker på flere kontinenterNår René Hartzner rydder sit kontor på Aktiv Mission i Hellerup i slutningen af denne måned, er det hverken, fordi han er træt af at arbejde eller glæder sig specielt til at blive pensioneret.

– Det er på mine mange rejser, jeg har hentet energien. Når man ser
den forskel ,nødhjælpen
og evangeliet gør i menneskers hverdag, fortsætter man arbejdet trods vanskeligheder, siger René Hartzner

Faktisk ved den dynamiske ildsjæl ikke rigtig, hvad han skal få hverdagen som pensionist til at gå med, men han har lovet sig selv for flere år siden, at uanset hvad ville han gå på pension, når han fyldte 70 år. Og det gør han den 29. oktober.
– Som forretningsmand oplevede jeg, at når man først kommer op i årene, kan man ikke helt overkomme det samme på arbejdsmarkedet, men man ser det bare ikke altid selv, siger René Hartzner, der dog ikke helt slipper tøjlerne i missionsarbejdet. Han vil fremover sidde i Aktiv Missions bestyrelse og vil også fungere som konsulent for missionsselskabet. Det er han glad for. For det at tage sig af mennesker og hjælpe er ikke et job, men en livsstil for ham, der altid er blevet bakket op af sin hustru Ruth. De har tre børn og otte børnebørn.
– Jeg bilder mig også selv ind, at jeg vil bruge mere krudt i min lokale kirke i pinsekirken i Hillerød i fremtiden, siger René Hartzner, der også altid har været optaget af tværkirkeligt arbejde.
Mange vil huske ham fra Unge Kristne i 70’erne, hvor han stod i front sammen med Johnny Noer og Johannes Facius. Han var også initiativtager til den tværkirkelige bedekreds i København. Missionsorganisationen Ungdom med Opgaves danske afdeling har han også været med til at opbygge.

International hjælp

Men kronen på hans livsværk er Mission Øst og Aktiv Mission. På kun 14 år har han sammen med sin søn Kim Hartzner skabt en international nødhjælpsorganisation med kontorer i København, Bruxelles og Newcastle. Hjælpen går til nødlidende i Østeuropa, Mellemøsten og Asien med akut nødhjælp og langsigtede udviklingsprojekter samt oplæring af lokale hjælpeorganisationer til selvhjælp.
Budgettet er på 50 mio. kroner årligt. De ni millioner kroner stammer fra private bidragydere, resten kommer hovedsagelig fra EU, FN og Danida herhjemme. Organisationen har 26 internationale medarbejdere og over hundrede lokalt ansatte.
Indtil for fire år siden var Mission Øst også involveret i kirkeligt arbejde i enkelte lande. Dette forhold kunne være til fare for medarbejderne i de muslimske lande. Derfor blev det besluttet at udskille det kirkelige arbejde fra nødhjælpsarbejdet, og Aktiv Mission blev stiftet i 1999 med René Hartzner som generalsekretær.
Samtidig trådte han tilbage som generalsekretær for Mission Øst og overlod posten til sønnen Kim Hartzner, der er uddannet læge og taler ti sprog.
Faderen koncentrerede sig derefter om at løse administrative opgaver for organisationen samtidig med generalsekretærposten i Aktiv Mission, som støtter kirker og missionsprojekter i Rusland, Polen, Albanien, Nepal og via kristent satellit-tv i de arabiske lande.

HT-mimrekort

Cand. theol. Ruben Lysemose overtager posten som generalsekretær i Aktiv Mission. For at vænne sig til pensionisttilværelsen købte René Hartzner for et par måneder siden et såkaldt mimrekort – et pensionistmånedskort til HT, så må han nemlig først stige på toget efter kl. 09.00 om morgenen og skal rejse hjem igen, inden myldretrafikken begynder kl. 15.00.
– Det var hårdt de første par måneder. Jeg vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle gøre af mig selv om morgenen. Og så skal jeg jo også tidligt hjem pludselig. Men nu synes jeg egentlig, det er meget rart, fortæller René Hartzner til Udfordringens udsendte, der møder den afgående generalsekretær i Aktiv Mission og Missions Østs fælles hovedkontor i Hellerup.
René Hartzner brænder for nødhjælpsarbejdet og missionen. Men han er en beskeden mand, der taler stille og roligt uden de store armbevægelser, gerne om sagen, men ikke om sig selv og sin egen rolle – uden han bliver spurgt direkte.
I svarene dukker livsvisdommen frem. Som dengang for tyve år siden under hans første besøg i Indien, hvor Gud gav ham et svar, der brændemærkede hans sjæl.
– Jeg besøgte flere større byer. Da jeg gik på gaden i New Delhi, blev jeg mere og mere modløs over al den fattigdom, nød og håbløshed, man så overalt. Og jeg spurgte Gud: „Er du overhovedet klar over, at der er noget, der hedder Indien?“
Meget prompte kom svaret. Og det er den eneste gang, jeg har hørt Gud tale så klart og tydeligt til mig: „ René, du skal bare gøre det, jeg beder dig om, og så overlade resten til mig“.
Det lærte mig noget, som jeg aldrig glemmer. Hjælper man blot ét menneske, er verden blevet anderledes for dén person. En hjælp, der umiddelbart synes mindre end en dråbe i havet, kan udrette store ting.

45 lokale præster

– Folk forestiller sig slet ikke, hvor stor en forskel 50 kr. gør i Nepal for eksempel. Jeg ville ønske, man kunne hugge det ud i sten for folk. Nepal er det tredjefattigste land på jordkloden. Det koster kun 50 kr. om måneden at sende et barn i skole. Når jeg sommetider har folk med ude at rejse, bliver de enormt begejstret, fordi det går op for dem, hvor meget deres bidrag er værd derude. En familie i Nepal kan leve for 500 kr. om måneden.
Det er derfor, vi ikke sender danske missionærer ud, men i stedet uddanner og understøtter lokale præster og evangelister, som vi har 45 af i alt. De kan sproget, kender kulturen, og det er ikke nær så dyrt, så det er langt mere effektivt.
Store dele af Nepal er svært ufremkommelige bjergområder uden infrastruktur. Nogle steder skal man vandre flere uger i bjergene for at komme frem.
Aktiv Mission støtter 31 lokale præster og evangelister i Nepal. Nepaleserne er mere end ivrige efter at sprede evangeliet og vil gerne rejse ud i de unåede områder i landet. Det er kun vores budget på i alt 900.000 kroner årligt, der sætter grænsen.
Vores indtægter er baseret på frivillige bidragydere. Indtægten er stille stigende, men jeg ville gerne have stigningen større, end tilfældet er, fordi behovene er så store, og evangeliet ikke er prædiket mange steder, fortæller René Hartzner, der oprindeligt er handelsuddannet og tidligere har arbejdet med handel i en international fransk koncern og i ØK.
Som forretningsmand rejste René Hartzner meget i Østeuropa. Det blev også til en privat interesse, og allerede inden Jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa faldt i 1989, havde han tætte kontakter til kristne i Østeuropa.

Rejse i 1968

I 1990 fik han kontakt med en kirke i Skt. Petersborg, der havde et stort socialt arbejde, men manglede medicin. Da han kom hjem, fandt han en sponsor, der donerede diabetes-medicin for to millioner kroner, som blev sendt til Rusland. Og i en bil på vej på vej hjem fra Skt. Petersborg i 1991 besluttede René og hans søn Kim at stifte Mission Øst.
I dag arbejder Mission Øst i Tadsjikistan, Afghanistan, Nepal, Armenien, Bulgarien, Rumænien og som den eneste danske nødhjælpsorganisation med udsendte i Irak.
Det var oprindeligt en fem-ugers rejse rundt i Østeuropa helt tilbage 1968, der blev øjenåbneren for René Hartzner.
– Det ramte mig at se den enorme kærlighed, nidkærhed og opfindsomhed, de kristne havde for at sprede evangeliet på trods af forfølgelse fra de kommunistiske myndigheder og de kummerlige kår, mange levede under. De var langt mere effektive og ivrige, end vi var og er herhjemme i dag. Jeg fik en lyst til at hjælpe dem.
– Det blev faktisk den spæde begyndelse til det hele. Og siden har tingene udviklet sig skridt for skridt.