Prædikantens 10 Bud

Jeg hørte om en kvinde som faldt død om under en prædiken. Hvor lang prædikenen var, melder historien ikke. Denne kvinde gjorde alvor af, hvad jeg nogle gange har fantaseret om under en kedelig prædiken.Hændelsen fik mig til at gøre mig nogle tanker om den halve times velsignelse (eller pinsel?), som mange af os oplever hver søndag.
En af mine største åndelige oplevelser var den søndag, hvor prædikenen blev sprunget over. Bare så’n. Præsten fortalte, at Helligånden bad ham om det. Han fortalte hvor meget han elskede os som menighed, og tilbød at bede for os i stedet. Lidt betuttet kiggede folk på hinanden. Os? Bede for os? Mig? Vi trofaste får havde ellers redt pelsen i dagens anledning, og sad nu pænt stille i vores faste båse, og ventede på hyrdens peptalk til næste uges græsning. Hverken mere eller mindre, tak.
Mange gik dog frem til forbøn, nogle for første gang. Andre gik frem i barnlig forventning, eller i chok, eller bare for at takke for fritagelsen fra prædikenen.
Det er aldrig sket før eller siden, og der brød ikke vækkelse ud. Men menighedens kurs blev ændret den søndag.

Før jeg gør alle prædikanter arbejdsløse, eller snarere: før Udfordringen får læserstorm og må fyre en klummeskribent, så vil jeg gerne åbent fortælle, at jeg selv er blevet lykkeligt frelst, velsignet, salvet, kaldet, og alt indimellem, direkte på grund af forskellige og talrige fantastiske prædikener.
Som almindelig kirkegænger kunne jeg godt tænke mig at udnytte mine minutter på denne avis-talerstol til et udkast til Prædikantens 10 Bud:
1) Stop med at tale, før folk er holdt op med at lytte.
2) Citér tv, aviser eller måske en tegneserie.
3) Gentag vigtige ord.
4) Fortæl din forsamling hver søndag, at du elsker dem.
5) God forberedelse = God fremførelse.
6) Brug pauser. Stilhed er den højeste lyd i verden.
7) Brug teknologien, og lær at bruge den inden.
8) Internettet har brug for dine prædikener.
9) Overhold dine fridage. Pas på dig selv.
10) Vil du være en populær prædikant, kan du starte dine prædikener således: „Jeg prædiker de gode nyheder – og den gode nyhed er, at mine prædikener er korte!“