Ekspert i mediejura: – „Dræb de kristne“ er værre end tegninger af Muhammed

Landets førende ekspert i mediejura, Oluf Jørgensen, kalder DR’s videreformidling af budskabet „Dræb de kristne“ meget alvorlig- Danmarks Radio og andre medier har til opgave at vise, hvad der foregår i virkeligheden. Men det er også meget vigtigt, at medierne forholder sig til virkeligheden med en kritisk distance.

DR’s videreformidling af budskabet „Dræb de kristne“ er langt mere alvorligt end Jyllands-Postens tegninger af Muhammed, mener ekspert i mediejura Oluf Jørgensen

Det siger landets førende ekspert i mediejura, afdelingsforstander ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, til Danmarks Radio.
Anledningen er DR’s dokumentarserie om heavy metal-bandet Stormslag, hvor en blodig grafitti med teksten „Dræb de kristne“ gentagne gange bliver vist fra gruppens øvelokale.
DR har forklaret sig med, at det er tv’s opgave at formidle virkeligheden, og derfor vil man ikke øve censur på virkeligheden. Men den forklaring holder altså ikke, selv om det muligvis er ment som en grovkornet spøg, mener Oluf Jørgensen.

Værre end Muhammed

Han siger til DR, at tv-stationen i det mindste burde markere en journalistisk distance til budskabet, for eksempel i introduktionen til udsendelsen. Ellers risikerer DR selv at bidrage til at viderebringe det hadefulde budskab, som „Dræb de kristne“ er, siger han.
Oluf Jørgensen vurderer, at DR’s videreformidling af „Dræb de kristne“ er langt mere alvorlig end for eksempel Jyllands-Postens meget omtalte 12 tegninger af profeten Muhammed.
– Sagen om tegningerne i Jyllands-Posten handler om tilkendegivelse af meninger, og de er omfattet af ytringsfriheden. Det betyder ikke, at de ikke kan virke krænkende på visse grupper i samfundet. Men de virker ikke truende og hadefulde, som udtrykket ”Dræb de kristne” i ”Stormslag”, siger han til DR.
DR’s generaldirektør Kenneth Plummer erkender, at grafittien også virker stødende på ham. Alligevel vil han ikke ændre på programmet, hvis DR skulle finde på at genudsende serien.

Vil ikke bruge vold

Kristeligt Dagblad bragte i sidste uge et interview med to af medlemmerne i Stormslag, og de er forundrede over den opmærksomhed, grafittien har fået. Der ligger nemlig hverken en trussel eller en opfordring til vold i ordene på væggen.
– Vi mener bare, at kristendommen stinker, siger Jim Christensen.
Han understreger, at budskabet har floreret i heavy metal-kredse i årevis, og sammen med Tao Turrel erklærer han sig som indædt modstander af kristendommen og religion i det hele taget. Men at gribe til vold mod dem, man er uenige med, er ikke løsningen, fastslår de.
Danmarks katolske biskop og foreningen KLF Kirke & Medier har protesteret over DR’s ukritiske formidling af bandets slogan. Og i sidste uge meldte en kvinde fra Sjælland tv-stationen til politiet, fordi hun som kristen følte sig stødt og truet af budskabet.
– ole