Juleaften hjælper Morten og Mie i Frelsens Hær

Mie og Morten Riise har skabt en utraditionel juletradition.
Juleaften hjælper de mennesker til at få nogle
timers frirum for ensomheden og kulden Mie og Morten Riise bor i et gammelt velholdt hus i landsbyen Gerlev udenfor Slagelse. Et ideelt sted at fejre juleaften sammen med familien. Falder der endda julesne vil landsbyidyllen og julestemningen kun blive endnu mere intens.

– Der er blevet flere fattige mennesker, men man mister ikke noget ved at række ud til andre juleaften, tværtimod bliver det hurtigt stor glæde, har Mie og Morten erfaret

Men om eftermiddagen den 24. december kører Mie og Morten til København for at være med til at forberede og holde juleaften i Frelsens Hær for omkring 60 hjemløse, ensomme og økonomisk betrængte mennesker i Hærens kontaktcenter i Wildersgade på Christianshavn.
– Det er fjerde år i træk, vi holder jul hos Frelsens Hær på denne måde. Det er blevet vores juletradition, som vi sætter meget stor pris på. Det er ikke et offer for os, tværtimod, så får vi mere, end vi giver denne aften.
– Sommetider er folks reaktion, når vi fortæller, hvad vi skal juleaften:
„Nå, har I også problemer i familien, siden I vælger den løsning”.
Men det har slet ikke noget at gøre med det.
Vi synes, det er dejligt at kunne gøre noget for andre mennesker den aften. Og det er faktisk rigtig, rigtig hyggeligt. Alle burde holde jul på den måde, er ægteparret enige om.

Flere og flere bliver fattige

I København holder Frelsens Hær åbent fem steder juleaften og ligeledes holder Hæren åbent i Nakskov, Odense, Rønne, Aalborg og Århus. Det tilbud benyttede omkring 600 mennesker sig af i 2004. Et tal, der er stigende.
Mie og Morten Riise er to ressourcestærke mennesker. De er begge uddannet farmaceut. Morten, 30 år, arbejder på Novo i Kalundborg, Mie, 33 år, arbejder i Danmarks Apotekerforening.
De har begge rejst meget rundt i verden. Mie har bl.a. boet et år i Venezuela. De har set nøden i verden, men når de er kommet hjem fra de lange rejser har de gang på gang lagt mærke til en forandring i det danske samfund.
– I Danmark er ingen rigtig rige eller rigtig fattige sammenlignet med udlandet. Men skellet i samfundet er blevet større, der er sket en større polarisering, hvor der bliver flere og flere fattige. Det er også det, Frelsens Hær oplever, når efterspørgslen efter julehjælp og et sted at være i julen er støt stigende, fortæller Morten.

Overrasket over hvor hyggeligt

Mie og Morten kommer ikke i Frelsens Hær ellers, men Morten har gået i Frelsens Hærs børnehave i Hvidovre, som hans far for øvrigt har været leder af i mange år. Så Morten har været med på besøg i Templet, der er Frelsens Hærs hovedkvarter på Frederiksberg, hvor familien også har været til julefest.
Mie og Mortens specielle juletradition blev da også født i familiens skød for fire år siden.
– Min bror bragte det på bane, og så endte det med, at både mine forældre, min bror, jeg og Mie hjalp til juleaften i kontaktcentret i Wildersgade. Mie og jeg gjorde det til en tradition, og mine forældre har gentaget det en enkelt gang, fortæller Morten.
– Aftenen blev hurtigt rigtig hyggelig, supplerer Mie. Vi havde forventet, at det mest blev arbejde for os, vi havde ikke tænkt på, at det ville blive så hyggeligt for os personligt. Vi blev ret hurtig en del af festen, hvor stemningen er sådan som rigtig gammeldags jul skal være.
– Hver gæst får en personlig julegave. Frelsens Hær kender nogle af gæsterne i forvejen, nogle kommer fast i hærens kontaktcentre og nogle kommer år efter år juleaften. Er det en hjemløs, får vedkommende måske et håndklæde og et stykke sæbe eller sådan noget. Folk, der bor i lejlighed, kan få nipsgenstande. Gaverne er valgt med omtanke. Det er overraskende og imponerende at se, hvor gennemtænkt det hele virkelig er.
– Jeg bliver glad, når jeg tænker på, at vi skal holde juleaften på denne måde, siger Mie.

Julefreden sænker sig

En juleaften hos Frelsens Hær starter som i de fleste danske hjem. Der serveres andesteg og flæskesteg med alt hvad dertil hører. Til dessert serveres ris à la mande med mandelgaver.
Bagefter synger og danser man omkring juletræet, drikker kaffe med småkager og julegodter, og så læses Juleevangeliet, og man beder Fadervor.
– Jeg har hørt enkelte gæster beklage sig lidt over, ”om alt det der med Jesus nu også skulle være nødvendigt”. Men det er jo derfor, vi holder jul. Og det hører med til en juleaften i Frelsens Hær. De fleste ser det da også som noget positivt, fortæller Morten.
– Ja, det er med til at gøre det højtideligt på en god måde. Man oplever virkelig, hvordan julefreden sænker sig i ens hjerte. Det kan vi også mærke på gæsterne. Nogle er lidt reserverede, når de kommer kl. 17.00, men når vi slutter aftenen, så er de fulde af taknemmelighed og glæde. Mange er meget overraskede over, hvor meget der er gjort ud af aftenen, hvor hyggeligt og nærværende det hele forløber, beretter Mie og tilføjer:
– Mange er også indstillet på, at nu skal vi fejre juleaften, når de kommer. De tager aftenen som nogle timers frirum, inden de skal ud i kulden igen eller hjem til ensomheden eller en dårlig økonomi. Der kommer mange pensionister, som ikke har nogen familie at tilbringe juleaften sammen med.

Nogle gæster savner familien

Enkelte gæster bliver lidt vemodige juleaften, der også kalder følelser og savn frem i mennesker.
– Wildersgade ligger tæt på fristaden Christiania. Nogle gæster kan godt være lidt ”skæve” af narko eller have drukket lidt rigeligt alkohol. Men det giver nu aldrig anledning til de store problemer.
Jeg har oplevet, hvordan en mand, der var påvirket, sad og græd og fortalte, at han havde en datter i Jylland, som han savnede. Nogle gæster ønsker ikke at tale med andre. Andre går, efter de har spist og fået deres julegave, det er også i orden. Men flertallet har det rart sammen og bliver til hele arrangementet. Allerede når maden kommer på bordet, føler folk en vis samhørighed, og så breder hyggen og snakken sig hurtigt, fortæller Mie.

Snart adoptere barn fra Colombia

Mie og Morten har ingen børn endnu, men er blevet godkendt som adoptivforæl-dre. De går og venter på besked fra adoptionsmyn-dighederne om, hvornår de kan hente et barn i Colombia. Faktisk havde de regnet med at være i Colombia lige nu, men det er trukket lidt ud.
– Vi er ikke helt afklaret om, hvordan vi skal tilbringe næste års juleaften. Men at holde jul i Frelsens Hær er i hvert fald en tradition, vi vil holde i hævd om ikke næste år, så senere. Det er også godt for børn at være med til at være noget for andre mennesker. De vokser op i et forbrugssamfund, og så er det sundt at sætte fokus på de nære værdier også. Børn vil ikke gå glip af noget ved at holde juleaften hos Frelsens Hær, tværtimod vil de sikkert få megen opmærksomhed sådan en aften, mener Morten.

Juleaften den 21. december

Jul i familiens skød bliver det dog også til hjemme hos Morten og Mie Riise i år. Onsdag aften den 21. december har de inviteret begge deres familier til ”juleaften” med andesteg og ris à la mande – og hvad der ellers hører til en juleaften. Men julegaverne må vente til den 24. december. Når Mie og Morten forlader Frelsens Hærs kontaktcenter i Wildersgade ved 22.00 tiden juleaften, kører de hjem og åbner julegaver og ønsker familien en glædelig jul.