Juletravlhed i familien med de grønne fingre

Juletravlheden sætter for alvor ind først i november
i Erik Hansens gartneri,
så danskerne kan få pyntet op til jul med grøntKARLSLUNDE – Der er efterhånden langt imellem de danske gartnerier i dag. Det danske marked oversvømmes med blomster fra de sydeuropæiske lande. Men i Karlslunde finder Udfordringen en familie med en helt speciel forkærlighed for gartnerivirksomhed.

Familien har travlt, så de danske hjem kan prydes i juletiden. Til venstre står sønnen Lars og forældrene Erik og Jytte blandt de sidste leverancer af husløg til juledekorationer

Jytte og Erik Hansen har drevet gartneri siden 1963, og november og de første par uger ind i december er gartneriets ene højsæson. Da leverer de hundredtusindvis af Echeve-rias, der er husløg, til deko-rationsbrug til jul.
Jytte og Erik har fire sønner. Alle er udlært gartnere, kun én af dem har forladt faget. I fyrrummet til det 11.000 kvadratmeter store gartneri står sønnen Lars Hansen, der har egen planteskole. Op til jul binder han også 20.000 adventskranse til det danske og udenlandske marked.
Da Udfordringen var på besøg, var Lars ved at binde de sidste adventskranse og dekorationskranse – det er nemlig ikke alle danskere, der får adventskransen købt til tiden, når 1. søndag i advent falder så tidligt, som tilfældet er i år.
Efter skoletid binder parrets sønner på 13 år og 14 år også kranse. Drengene er femte generation i gartnerslægten. De er også vokset op med gartneridrift, da familien bor nærmeste nabo til farfar og farmor.

Gartneri i generationer

Men hvor kommer så de mange grønne fingre fra i familien Hansen? Det fortæller familiens ældste, Erik Hansen, om.
– Både min bedstefar og far drev gartneri. Jeg var 10 år, da jeg begyndte at hjælpe til i min fars gartneri. Dengang blev man ikke spurgt om så meget. Jeg fik at vide af min mor, at jeg enten skulle være præst eller skolelærer, men jeg ville hellere være gartner.
Erik er 69 år men arbejder stadigvæk mere end de fleste danskere. I julesæsonen, som starter omkring 1. november, arbejder han mange af døgnets timer. Da Udfordringen var på besøg, havde han arbejdet 16 timer dagen før. Erik klager ikke, tværtimod så er han ét med sit fag. Er han lidt træt om morgenen, ja så løfter han sine hænder og siger Gud tak for en ny dag. Og så går det igen, siger han.
Jytte på 67 år passer det administrative.
– Så længe helbredet holder, bliver vi ved. Vi regner ikke med at kunne sælge gartneriet. I dag er gartnerierne meget større, de unge gartneriejere slår sig tit sammen i anpartsselskaber, ellers kan de ikke klare sig økonomisk, da konkurrencen er så stor. I det hele taget er der få gartnerier tilbage i Danmark, fortæller ægteparret.

Én gang spejder, altid spejder

Erik og Jytte har altid arbejdet meget, men der er altid blevet tid til en aktiv fritid alligevel.
– Vi tilhører oprindelig Karlslunde Sogn men har løst sognebånd til Karlslunde Strandkirke hos Helge Pahus. Han prædiker på en god, let tilgængelig og en lettere humoristisk måde, mener Jytte, der har været med i kirkens menighedsråd i tre perioder.
Erik har været med i Strandkirkens ungdomsarbejde i en periode, men faktisk så har Erik været KFUM-spejder i 60 år. Først i Islev og senere i Karlslunde, hvor man oprettede Karlslunde KFUM- spejdere for 25 år siden. I dag er Erik gruppeleder.
– Hele vores familie er engageret i spejderarbejdet. Både vore fire sønner og børnebørn. I dag er vi 65 spejdere, både drenge og piger.
Selv om jeg måske er stresset og træt efter en hård arbejdsdag, er jeg altid i godt humør, når jeg kommer hjem efter en spejderaften. Det er dejligt at arbejde med unge mennesker. „Én gang spejder, altid spejder“, siger Erik.

Jubilæum i Strandkirken

I november og december bliver det på grund af juletravlheden med de store leverancer af husløg til juledekorationer ikke til så meget kirkegang.
Men den 27. november var en undtagelse. Da havde Karlslunde Strandkirke 25 års jubilæum, og ægteparret var til morgengudstjeneste i den gamle trækirke ved Karlslunde Station, der nu bliver brugt til spejderhus.
Naturligvis stod de også for blomstertombolaen senere på festdagen.

Adventskrans i privaten


Artiklen fortsætter efter annoncen:20.000 advents- og dekorationskranse er det blevet til i år, når Lars er færdig med de sidste

Først i december er juleleverancerne slut. Så skruer ægteparret, der også har to fuldtidsansatte i gartneriet, ned for tempoet. Men ikke helt ned.
For i nogle af drivhusene pryder moderplanterne, hvis skud er beregnet til næste års juleproduktion. I de øvrige drivhuse dyrkes margueritter, der skal være klar til næste højsæson til forår og sommer.
Men nu kan familien snart selv begynde at tænke på julen i privaten. Noget af det første, de skal nå, er at få pyntet en adventskrans. Selvom det er med forsinkelse, så hører det alligevel med til julen, som fejres sammen med hele familien, der tæller 22 medlemmer, deriblandt de 11 børnebørn.