Kendt Kristus-maler udstiller på Arken

Den jødiske billedkunstner, Marc Chagall (1887-1985), er i øjeblikket højaktuel på kunstmuseet Arken i Ishøj. Udstillingen „Kærlighedens univers“ kan opleves frem til den 15. januar 2006.

Marc Chagall

Marc Chagall blev født til fattige kår i den hviderussiske by Vitebsk, som han livet igennem var stærkt knyttet til. Selv om han levede det meste af sit liv i Europa og USA, var det i barndomsbyen og den russiske og jødiske identitet, han hentede inspiration til sin kunst.
Chagall voksede op med hasidismen, en folkelig og uortodoks jødisk bevægelse, der opstod i Polen og Ukraine i 1700-tallet. Bevægelsen lagde stor vægt på Guds allestedsnærværelse og menneskets forpligtelse til at genoprette det tabte.
I 1917 tilsluttede Chagall sig Lenins Novemberrevolution og blev senere folkekommissær for kultur på sin hjemegn. Han kom dog snart på kant med magthaverne, som ifølge Chagall manglede både tolerance og respekt for det enkelte medmenneske.
Til sidst forlod han Sovjetunionen sammen med sin familie og slog sig ned i Paris. Men under nazismen var heller ikke Frankrig et sikkert sted for den jødiske familie. I stedet udvandrede familien til New York, hvorfra Chagall kunne følge jødeforfølgelserne i Europa og en total udslettelse af sin elskede barndomsby, Vitebsk, i 1944.
Efter Anden Verdenskrig vendte familien tilbage til Paris, men først i 1973 satte han igen sine fødder på sovjetisk grund. Vitebsk vendte han aldrig tilbage til af frygt for ikke at kunne genkende byen, men i sit hjerte glemte han aldrig sin fødeby.
Marc Chagalls kunst bærer tydelige præg af de mange omvæltninger, han kom ud for, og af den fortvivlelse og afmagt, han følte, da han fra USA fulgte nazisternes forfølgelser af jøder i Europa, men den bærer også præg af hans tro på kærligheden og livet, og han formåede at bevare håbet. Det kommer bl.a. til udtryk i en række malerier, hvor den korsfæstede Kristus er afbildet. Blandt andet i værket Exodus, som han malede i 1952-1966. Her ses den korsfæstede Jesus som en lysende figur over mængden af jøder, der forlader Egypten. Det er usædvanligt, at en jødisk kunstner kombinerer et så udpræget jødisk motiv som Exodus med Jesus, eftersom man i jødedommen ikke tror på Jesus. Og så har han endda iklædt den korsfæstede Jesus et jødisk bedesjal. Kristus er skildret med udbredte arme som den, man altid kan komme til.
I maleriet „Menneskets skabelse“ og i de gammeltestamentlige skildringer finder vi Jesus, men også i hans mere profane malerier. I „Moderskab“ ser vi Kristus på korset midt i byen, og vi genfinder den korsfæstede i hans store smukke glasmosaik „Fred“ i FN-bygningen i New York.
Udstillingen på Arken består af 186 malerier, tegninger, skulpturer og grafiske værker, der er inddelt i fire sektioner: Chagalls rødder, Kosmisk kærlighed, Bibelhistorier og brudepar og til sidste Tolerance.