Bestseller-forfatteren Rick Warren: Gud giver penge og indflydelse – med et formål

Hans bog har solgt i 30 millioner eksemplarer…!
Hvad bruger forfatteren til „Det Målrettede Liv“ alle millionerne, berømmelsen og indflydelsen til…?Det har været den bedst sælgende bog i verden i tre år. Det er den bedst sæl-gende bog i Amerikas historie.

Meningen med velstand og indflydelse er, at man skal hjælpe andre, mener Rick Warren, som her taler på Willow Creek konferencen om lederskab.

10 procent af alle kirker i USA, dvs. 32.000 kirker, har gennemgået et 40 dages kursus ud fra Rick Warrens bog „Det målrettede Liv“. Også herhjemme har bogen solgt i tusindvis af eksemplarer, og mange kirker har gennemført 40 dage med bogen.

Jeg fik lov at skrive den

– Der er ikke en eneste ny tanke i „Det målrettede Liv“, som ikke er blevet sagt af kristne gennem de seneste 2000 år, siger Rick Warren, der undrer sig over successen.
– Folk spørger mig: – Hvad er den største overraskelse ved bogen? Jeg svarer: – At jeg fik lov at skrive den!
Jeg er ikke engang en forfatter. Jeg er pastor.
Jeg er en meget enkel person. Jeg er præst i det næsthøjest uddannede område af USA, men jeg opdager, at jo enklere jeg gør tingene, des mere velsigner Gud.
Einstein sagde, at én ting er at være genial, men hvis du ikke kan udtrykke det enkelt, så nytter det ikke noget.

Ligeglad med penge

Modsat al markedsføring, som skal få læseren til at hænge på, begynder Rick sin bog med sætningen: – Det handler ikke om dig.
Han håber, at bogen kan bevæge læseren fra at være selvcentreret til at lade sig bruge af Gud til at hjælpe andre.
– Bogen har bragt to ting: 1. Enormt mange penge. Millioner af dollars. Og 2. En masse opmærksomhed, som jeg ikke var interesseret i, indrømmede Rick Warren, da han talte på Willow Creeks store konference om lederskab. Med en henvisning til den ledende pastor i Willow Creek sagde han: Da Bill Hybells startede Willow Creek, og jeg startede Saddleback fem år senere, besluttede vi, at vi aldrig ville gå på tv eller radio… Jeg ønskede ikke at være kendt. Jeg er fra landet, voksede op i en by med under 500 indbyggere.
Man bliver blændet af konstant at leve i rampelyset.
Jeg var lykkelig i 23 år ved at flyve under radaren og være temmelig ukendt.
Og lige pludselig blev jeg ringet op af de mærkeligste mennesker, som for eksempel fra Harvard University: – Kom og hold en tale! Og Oxford og Cambridge og erhvervsledere og milliardærer ringede og spurgte om råd.
En leder fra et af Europas største firmaer ringede til mig: – Jeg har læst din bog. Den har forvandlet mit liv. Hvornår kan vi mødes? – Jeg vil flyve hvor som helst for at møde dig.
Og jeg tænker: – Hvad sker der? Jeg begyndte at spørge Gud: – Hvad har du lagt i min hånd, Gud?

Opbyggede stor kirke

Rick Warren var dog ikke uden succes, før han skrev bogen. Han opbyggede i løbet af 25 år den store Saddleback-kirke med over 80.000 medlemmer. Desuden har han trænet cirka 400.000 præster og ledere på sine kurser.
– Da vi holdt 25 års-jubilæum i kirken, kunne jeg have lænet mig tilbage og fortsat med at gøre det, jeg har gjort i 25 år, siger han. Men pludselig kom al den opmærksomhed og de mange penge.
– Jeg begyndte at bede til Gud om det at tjene med sin rigdom og indflydelse. For jeg tror ikke, at Gud giver penge og indflydelse for din egen skyld. I hvert fald tror jeg ikke, han giver det til pastorer…, tilføjer Rick Warren med et smil.
Jeg spurgte Gud: – Hvad skal jeg gøre? Jeg får invitationer fra Hollywood og tv-shows. Hvad gør jeg med pengene og berømmelsen. Gud gav mig to skriftsteder: 1. Korinterbrev kap. 9 om pengene og Salme 72 om berømtheden.

Betalte sin løn tilbage

– I Korinterbrevet skriver Paulus, at det er i orden at tjene penge som forkynder. Men Paulus siger også, at han ikke vil ligge nogen til last, så han tjener selv sine penge. Og jeg tænkte, at det vil jeg også gøre.
Kay og jeg havde besluttet for fem år siden, at vi ikke ville ændre livsstil, uanset hvor mange penge vi får. Så jeg købte ikke et gæstehus. Jeg har ikke en yacht. Vi lever i det samme hus, kører i den samme fire år gamle bil og har to sæt tøj.
Jeg holdt op med at få løn fra kirken for tre år siden, og jeg tilbagebetalte al den løn, jeg har fået gennem de første 25 år. For jeg ville ikke, at nogen skulle tro, jeg gjorde dette for penge.
Medierne mener, at især pastorer for store kirker må gøre det for pengenes skyld. Men jeg kender ingen pastorer, som gør det for pengenes skyld. Ikke én. Og jeg ville gerne aflive den myte.
Ugen efter kom Times og Newsweek og spurgte: – Hvor meget får du i løn?
Jeg svarede: – Jeg har faktisk arbejdet gratis i 25 år… Dér fik jeg dem! Det føltes bare så godt.

Hjælper AIDS-ramte


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rick Warrens kone Kay fik konstateret brystkræft midt under bogsuccessen…
Nu har hun viet sit liv til at hjælpe forældreløse AIDS-børn.

Rick Warren har desuden oprettet en fond, „Acts of Mercy“, sammen med sin hustru Kay, der støtter AIDS-ramte.
– De AIDS-smittede er det 21. århundredes spedalske. Hvis Jesus var her i dag, ville han være blandt AIDS-patienter. AIDS er det største sundhedsproblem i historien. Og hvis kirken ikke taler om det, så vil vi se tilbage på kirken, ligesom vi ser tilbage på, at kirken for 300 år siden accepterede slaveri, og sige: – Hvad tænkte I dog på?
Hvordan kan vi læse vores bibler og ikke tage os af den største epidemi i historien?
Den typiske AIDS-patient i USA er en hvid homoseksuel mand, men i den øvrige verden er det en sort eller farvet kvinde. Flere kvinder og børn har AIDS end mænd.

Betaler 90 pct. i tiende

Desuden stiftede Warrens to andre fonde, „Equipping the Church“ (Udrustning af Kirken) og „Global Peace Fund“ (Den Globale Fredsfond), som nu arbejder i 47 lande.
Endelig har Kay og Rick Warren besluttet at give „modsat tiende“. De begyndte som unge at betale tiende (10 procent af indtægten til kirken) og øgede derefter med 1 procent om året. I dag giver de 90 procent og lever af 10 procent. Hvorfor? – Hver gang jeg giver, bryder det materialismens greb i mig, siger Rick.
– At give er den eneste kur imod materialisme. Hvis du vil være som Jesus, må du være gavmild. Og det er rigtigt sjovt! Prøv selv at være gavmild!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Indflydelse – med et formål

Men hvad med indflydelsen og berømtheden? Rick fandt løsningen i Bibelen:
– I Salme 72 beder Salomo om mere indflydelse. Det lyder utrolig selvisk, specielt når man tænker på, at han var en af de rigeste mennesker i verden og den viseste i Israel. Men han vil have mere.
Men han gør det med et formål, nemlig „ så han dømmer dit folk med retfærdighed og dine hjælpeløse med retsindighed.“ (vers 2)
Gud talte til mig ud fra den salme om at tale for dem, der ikke har nogen stemme. Formålet med indflydelse er at tale deres sag.

Lad det knuse dit hjerte…

– Da jeg så Gud velsigne en bog, som nu har solgt over 30 millioner eksemplarer, så vidste jeg, at det ikke var på grund af mig. Guds godhed omvendte mig.
Jeg måtte bede Gud om tilgivelse for at overse 2000 vers om fattigdom.
Men i samme uge fik min kone konstateret kræft. Og hun læste i Newsweek, at 14 mio. børn var forældreløse på grund af AIDS. Og Gud sagde til Kay: – Du kan enten lade det komme ind i dit hjerte og lade det knuse dit hjerte, eller du kan fortrænge det.
Min kone besluttede at lukke det ind og gøre det, hun kunne.
De fem største problemer i verden i dag er ifølge Rick Warren:
1. Åndelig tomhed, 2. Egocentrisk lederskab – verden er fuld af små Saddam’er, de fleste mennesker er ikke modne til at få magt, 3. Fattigdom, 4. Sygdomme – hvoraf der er løsninger på de fleste, og 5. Analfabetisme.
Disse problemer er så store, at hverken USA, EU og FN kan finde ud af at løse dem. Men de millioner af lokale kirker overalt i verden kan løse disse problemer. For selv i de landsbyer, hvor man hverken har en klinik eller en skole, der har man ofte en kirke.
Vi har brug for en ny reformation. Den første var om tro, den næste er om handling, siger han.

Gud søger efter dig

– Gud søger efter mennesker, han kan bruge. Og hvis du gør dig brugbar, vil han bruge dig. Den farligste bøn, du kan bede, er: – Brug mig! Prøv det, og sig det af hjertet. Sig ikke: – Jeg er ikke som Rick Warren. Se på dig selv, som Gud ser dig.
Der er forskel på at være fremtrædende og betydningsfuld. Du synes måske, at det, du gør, ikke er særlig fremtrædende. Men det kan være meget betydningsfuldt.
– Hvad er der i dit hjerte? – Hvad knuser dig?
– Hvad er i din hånd? – Lad Gud bruge det.
Ligesom Moses, der havde en stav i sin hånd, der blev en levende slange, da Gud brugte den, sådan bliver det levende, når vi giver Gud, hvad der er i vore hænder.
Moses’ stav var symbol på hans identitet og hans indflydelse. Gud siger, at han skal kaste staven.
Symbolsk betyder det, at hvis vi er villige til at kaste vores identitet og indflydelse fra os, så vil Gud gøre det levende, vi ikke kan forestille os.
Gud siger: – Giv mig, hvad du har i din hånd.

Artiklen er et sammendrag af Rick Warrens foredrag på Willow Creeks konference om ledelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: