Biskopper og bastskørter

Bastskørter, biskopper og brasilianske dansere var ingredienserne, da Kirkernes Verdensråds generalforsamling startede tirsdag den 14. februar med en blanding af folkefest og forretningsmøde.Til at markere starten på generalforsamlingen var der dagen igennem en række kulturelle indslag med dans og musik fra alle hjørner af kloden. Man kunne opleve alt fra hoftesvingende piger fra Cook Øerne, over lutherske bolivianske dansere til et brasiliansk danseteater med et imponerende sceneshow.

Vil tale om tegninger

Åbningen af Kirkernes Verdensråds generalforsamling bød på festlig underholdning, men også en debat om danske tegninger

Men det er naturligvis forretningsdelen, der er i centrum. På forhånd er der blandt andet lagt op til en debat om globalisering og økonomisk retfærdighed, men det blev klart fra starten af mødet, at de danske tegninger af Muhammed også kommer til at spille en rolle.
Spørgsmålet blev rejst af franske og amerikanske journalister på det indledende pressemøde, og formanden for centralkomiteen, den armenske Katolikos Aram I meddelte, „at generalforsamlingen både skal og vil tage stilling til sagen“. Det ventes, at der kommer en udtalelse i løbet af de kommende dage.

550 millioner kristne

Mødet blev erklæret åbent af Aram I under overværelse af 700 delegerede fra de 340 medlemskirker, der tilsammen repræsenterer 550 millioner kristne fra hele verden.
Der var hilsner til forsamlingen fra både FN’s generalsekretær Kofi Annan, den økumeniske patriark Bart-holomaeus I, den anglikanske leder Rowan Wiliams og Vatikanet.
Dagen sluttede med en storslået åbningsgudstjeneste, der tog udgangspunkt i den nød, der præger verden, og ærkebiskop Anastasios fra Albanien prædikede med et budskab om håb og forandring.
Det er endnu et åbent spørgsmål, hvad de kommende dage vil bringe, men der er allerede nu lagt op til en bred vifte af emner, der afspejler alt fra aktuelle politiske og økonomiske problemer til interne kirkelige anliggender.
Christian Roar Pedersen, Porto Alegre i Brasilien