Irakisk ikke-kristen familie: – Kirken hjælper os

Sadik og Tahrir Al-Zuheire og deres fem børn er netop flyttet fra en lille lejlighed i Vollsmose i Odense til et hus i udkanten af byen Domkirken i Odense har i de sidste fem år trofast hjulpet familien, og den kirkelige opbakning og kontakt har været absolut nødvendig.

Familiens to piger Mary og Sandy

– Hvis det ikke havde været for kirken, så var vi stadig i Vollsmose, siger Mary på 10 år, familiens næstældste barn.
Al-Zuheire familien er mandæere fra Irak.
Mandæisme er ikke en kristen retning, da man ikke anser Jesus for Messias, men mandæisme ligger meget tættere på kristendommen end på islam.

Otte år i Danmark

Den irakiske familie kom til Danmark for otte år siden. Det første år var de bosat i en lille by i Nordjylland, men her følte de sig isolerede og flyttede så til Vollsmose i Odense.

Flyttet i hus

Familien Al-Zuheire, med undtagelse af familiens mor, samlet omkring køkkenbordet. Mary og Sandy i front, fra venstre Johannes, Kaiser og Sadik med Adam på skødet

– Børnene var faktisk glade nok for at bo i Vollsmose, men for det første havde vi kun ét værelse til børnene, og det resulterede i, at de to yngste drenge sov sammen med min kone og mig, forklarer Sadik, imens han sørger for, at alle har mad på tallerkenerne. – For det andet er 98% af beboerne i Vollsmose muslimer, og det kunne medføre sine kvaler, slutter Sadik. Familien er netop flyttet i hus i udkanten af Odense.

Aktive i folkekirken

Familien kommer til gudstjenester og andre aktiviteter arrangeret af Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense. Det giver dem en glimrende chance for at føle særligt fællesskab med andre kristne. Også børnene er godt aktive i kirken.
– Vi laver drama, og jeg går i juniorklub, og Sandy og Johannes går i børneklub. Og nogen gange tager vi på ture alle sammen – også med voksne. Engang var vi i svømmehallen, fortæller Mary ivrigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Taknemmelige for kirkens hjælp

Sadik Al-Zuheire med familiens yngste Adam

Alle er de meget taknemmelige for kirkens hjælp, da det ellers er svært at falde til i det danske samfund. Både Tahrir og Sadik arbejder næsten 30 km fra deres nye hjem, men håber på at finde noget andet snart.
Sadik giver udtryk for, at han og hans kone ikke kan lige så godt dansk, som de gerne ville. Deres ønske er, at blive mere danske, og forhåbentlig er deres flytning en god start. – Tahrir og jeg og vores børn er meget taknemmelige for kirkens hjælp. Lige meget hvad der sker, er kirken der og vil hjælpe os, fortæller Sadik Al-Zuheire beskedent.

Stor udvikling

Lederen af Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde i Odense, Leif Munksgaard, har set familien udvikle sig utrolig meget igennem de sidste fem år. At den mandæiske familie ikke har taget imod Jesus, ser han ikke som en hindring.
– At se deres utrolige udvikling ske er for mig en gave, og så får man inspiration til at fortsætte i et arbejde, der dagligt byder på mange udfordringer. For at række en ’Kristus-motiveret’ hjælpende hånd til andre er vel den tjeneste, Jesus kaldte os til. Derfor er det dejligt at hjælpe en familie som Al-Zuheire familien. – Om de er kristne eller ej, så kan jeg da stadig bede Gud velsigne dem!


Artiklen fortsætter efter annoncen: