Når det at sige S er noget særligt

Digtcyklus om læbe-ganespaltebarn og forældrenes og bedsteforældrenes tankerKrista Louise Jørgensen har skrevet en spændende digtcyklus om et læbe-gane-spaltebarn.Hun er barneplejerske og har gennem sit arbejde mødt en del af de ca. 140 børn, der fødes om året i Danmark med læbe-ganespalte, men hun er også bedstemor til et læbe-ganespaltebarn, der nu er voksen. Da han var lille skrev, hun en række digte om oplevelser omkring ham, og disse digte har ligget i skuffen i mange år. Men nu har hun hentet dem frem midt i debatten om fravalg af handicappede børn, og digtene er samlet i en spændende digtcyklus, som alle, der har børn, vil kunne glæde sig over.
Vi følger det i ni måneder ventede barn gennem dets to første leveår, følger dets udvikling, dets talebesvær, dets operationer, dets glæde over livet, men også angsten efter operationerne. Vi følger også forældrenes og bedsteforældrenes glæde og forventninger, deres begejstring over barnet, som er unikt på trods af sit handicap.

Taler stærkt til læseren

Digtene er samlet som en fremadskridende historie og kan læses som en skildring af et barns to første år med mange rørende detaljer, der viser en rigtig god iagttagelsesevne og en evne til at få iagttagelserne med i digte, der i sin enkelhed taler stærkt til læseren. Jeg har glædet mig meget over at læse denne digtcyklus og tror, at alle, der kan lide børn, vil glæde sig over den.
Det er svært at fremhæve et enkelt af de mange digte, men jeg vover det alligevel:

Moren med barnet / mødte en læge / manden hilste / med blikket hæftet på drengens mund vurderende professionelt / den rimpede overlæbe: / Det kunne de have gjort / PÆNERE!
Det korte møde / kan give skår / i livets glæde.
Børn fra vejen kikker / på knægten og / spørger, hvad er der / med hans mund?
moren forklarer / om medfødte spalter / – nå, siger børnene / – hej
Umiddelbart kunne man tro, at bogen først og fremmest henvender sig til forældre og bedsteforældre til børn med læbe-ganespalte, altså en snæver læsekreds. Dem henvender den sig også til, men den fortjener at blive læst af mange flere: sundhedsplejersker, sygeplejersker, læger og ganske almindelige forældre.
Bogen er udgivet med støtte fra Sundhedsfremmeafdeling i Ringkøbing Amt.

Krista Louise Jørgensen:
Han kan sige S
79 sider • 138 kr.
Zalamanca